С разгърнато знаме и "Слава Украйна" бежанки от войната посрещнаха днес изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровски.

Той е в България по повод 1 година от инвазията на Русия в Украйна и посети хуманитарния център на сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" в столицата.

"Европейският съюз застана твърдо зад Украйна и ще поддържаме курса, докато страната спечели войната", каза той пред медиите.

Европа е приела 4 млн. украински бежанци, 50 000 са в България, даде справка еврокомисарят.

По думите му ЕС ще продължава да дава финансова помощ за Украйна, но той поиска и военна подкрепа от всяка страна-членка, включително и България.

"Доставени са оръжия, нужни са още боеприпаси и постоянна военна подкрепа, всички държави трябва да предоставят оръжие за край на войната", поясни Дамбровски.

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко също бе на място в хуманитарния център. "Украйна няма да загуби войната, но трябва да се подкрепи страната с военна техника с цел свобода", потвърди и той.

На негово място до дни ще дойде следващ посланик. От него Москаленко поиска да работи в посока победа и България да съдейства до пълно освобождаване на всички окупирани територии.

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев подчерта, че общината подкрепя не само този център за подкрепа, но и останалите на територията на София.

Осигурен е транспорт за бежанци, места за настаняване, безплатен градски транспорт, интеграция в училищата, търси им се работа, създадени са родителски кооперативи за най-малките и "за щастие има нестихваща вълна от съпричастност и доброволци".

В столичния център "Мати Украйна" днес имаше бежанки, избягали от войната. Със сълзи на очи някои от тях развяха знамето. Момичетата са от Буча, Харков и Мариупол. В центъра се виждаха и картини, нарисувани от бягащите, с червено кървави букви изписано: "Не на руския терор".

България трябва да приеме еврото, за да бори хибридната война на Русия

България трябва да приеме еврото, за да бори хибридната война на Русия

ЕС решително подкрепя Украйна във войната й за териториална цялост срещу руската агресия