На тържествена сесия на СОС по случай празника на София еврокомисарят по външната политика Бенита Фереро Валднер бе наградена с отличието „Почетен гражданин на София", връчено й от шефа на столичния парламент Владимир Кисьов.

Почетното отличие се присъжда също и на президента на Франция Никола Саркози и съпругата му Сесилия Саркози за изключително големите им заслуги за разрешаване на казуса с българските медици в Либия и за завръщането им в България.

След награждаването Валднер заяви, че когато е станала еврокомисар е решила, че може да направи нещо повече за каузата за освобождаване на медиците ни в Либия, която й е била известна много преди това.

Тя изтъкна, че българските медицински сестри са работили, за да помагат на либийските деца, а не за да им навредят.

Валднер изтъкна още, че много европейски страни са дали подкрепа за каузата и подчерта значението на присъединяването на България към европейското семейство.

По думите й България може да е стожер на стабилността на Балканите и може да окаже влияние на целия балкански регион.

Церемонията в СОС е първата точка от наситената програма на Валднер в София. Веднага след общината еврокомисарят отиде в президентската адвиминстрация, където в Гербовата зала президентът Първанов й връчи орден „Стара планина".
Следват срещи с премиера Станишев, с оперната ни прима Райна Кабаиванска и публична лекция в СУ „Св. Климент Охридски".