Четирима ключови еврокомисари идват на визита у нас утре и в петък.

Началото на „евронашествието" поставя еврокомисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски, който ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Левандовски ще вземе участие също така и в публична лекция на Атлантическия клуб. В петък той ще разговаря с финансовия министър Симеон Дянков.

Еврокомисарят ще проведе среща и с членове на Комисията за бюджет и финанси и с Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание.

Още утре на посещение у нас идва и еврокомисарят за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали. Той ще открие конференцията по електронно здравеопазване под надслов "Е-здравеопазване - европроекти и информационни системи за ефективна здравна грижа".

Еврокомисарят ще даде официален старт на Българската агенция по безопасност на храните. Джон Дали ще се срещне и с премиера Бойко Борисов, както и с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, земеделският министър Мирослав Найденов и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Еврокомисарят за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом също идва в България. Тя ще разговаря с президента Георги Първанов, с премиера Бойко Борисов. Малмстрьом ще проведе работни разговори и с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с правосъдния министър Маргарита Попова и с министъра на външните работи Николай Младенов.

Комисар Малмстрьом ще се срещне и с членове на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските в Народно събрание. Тя ще се срещне и с представители на неправителствени организации и бизнеса и ще посети граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево на българо-турската граница.

В петък заместник-председателя на Европейската комисия отговарящ за промишленост и предприемачество Антонио Таяни ще бъде на посещение в България. Той ще открие конференция под надслов "Електромобилите - предизвикателства на новата мобилност", която ще се проведе в хотел Хилтън в София. 

След това е предвидена среща с премиера  Бойко Борисов и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По време на своята визита комисар Таяни ще се срещне също така и с представители на бизнеса.