Европа ще бъде цяла само тогава, когато Западните Балкани са част от Европейския съюз (ЕС). Това заяви външният ни министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с албанския си колега Дитмир Бушати.

Двамата подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция между правителството на Република България и Министерския съвет на Република Албания. Митов обясни, цитиран от БТА, с подписването на меморандума се дава нов тласък на отношенията между България и Албания.

Първият ни дипломат подчерта, че сме готови да споделяме всякакъв опит с албанците, за да им помогнем по нелекия път на реформи, водещи до европейско членство.

Даниел Митов подчерта, че се работи много сериозно в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и по въпроси като енергийната и транспортна свързаност.

Митов коментира, че по време на председателството в Югоизточна Европа сме се опитали да заложим такива приоритети, които да проправят път към по-дълбока интеграция на Западните Балкани в ЕС

Първият ни дипломат смята, че присъединяването на Черна гора към НАТО би означавало повече сигурност. Той е на мнение, че колкото повече държави се присъединят към структурата на Северноатлантическия пакт, толкова по-голяма и реална ще е сигурността около нас.

От своя страна албанският външен министър Бушати заяви, че отговорът на въпроса за кризите или вътрешната динамика в нашия регион би трябвало да е повече Европа и повече НАТО. Той смята, че присъединяването на Черна гора към НАТО е мъдра стъпка. Според него това ще допринесе за по-голяма стабилност на нашия регион.

Албанският дипломат изрази надеждата си това да намали влиянието на т.нар. трети играчи в региона.

Бушати подчерта, че и България, и Албания имат интерес от стабилна и демократична Македония. Той смята, че е необходим политически диалог в Македония.

Дитмир Бушати заяви още, че Македония е добре дошла да се присъедини към НАТО. Той припомни, че има критерии, които били залегнали по време на срещата в Букурещ.