Европейският парламент започна днешното си пленарно заседание с избор на нов председател.

Фаворит за поста е досегашния лидер на Групата на Европейската народна партия (ЕНП, десница) Ханс-Герт Пьотеринг, информира БНР.

Заседанието бе открито и се ръководи от най-възрастния депутат в сегашния състав на Европейския парламент - италианецът Джовани Берлингуер, който е на 73 години.

Той формално ще изпълнява функциите на председател на Европейския парламент до избора на титуляр на поста, което трябва да стане днес.

Освен Ханс-Герт Пьотеринг за поста има още трима кандидати. Кандидатурата на Пьотеринг обаче се подкрепя от двете най-големи групи в Европейския парламент - на ЕНП и на социалистите. Преди две години и половина, след избора на този състав на парламента, двете групи получиха близък брой гласове и съответно са най-многобройните.

При неразбирателство между тях те можеха взаимно да блокират избора на кандидат за председател на парламента от едната или другата група. За да не се стига до това, групите на ЕНП и на социалистите се споразумяха да разделят пет годишния мандат на председателския пост.

През първите две години и половина председател на Европейския парламент бе социалистът Жозеп Борел. Сега дойде време той да отстъпи мястото си на Ханс-Герт Пьотеринг, който ще председателства Европейския парламент през следващите две години и половина до изборите за нов състав на парламента през лятото на 2009 г.