Съветът на председателите на Европейския парламент одобри на заседание кандидатурите за еврокомисари на българката Меглена Кунева и на румънеца Леонард Орбан.

В съвета влизат председателите на политическите групи и председателят на парламента Жозеп Борел, предаде БТА.

В писмо по-рано до председателя на Европарламента Жозеп Борел председателката на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Арлийн Маккарти посочи, че Меглена Кунева напълно отговаря на изискванията да бъде назначена на поста еврокомисар.

Тя добавя, цитирана от БНР, че според единодушната оценка на комисията, която вчера изслуша Кунева, тя има достатъчно професионален опит, отговаря на критериите за независимост и компетентност.

Особено внимание членовете на комисията обръщат на желанието на Меглена Кунева да работи съвместно с Европарламента и да обсъжда с него политиките и законодателните решения в областта, за която се очаква да отговаря.

Като препоръка към Кунева членовете на комисията са записали, че тя трябва да изясни и разшири политическите си цели, особено по отношение на пренасянето на поетите ангажименти на практика.