Със специална декларация до медиите ръководството на ЕВРОРОМА категорично протестира срещу изопачената информация в някои средства за масова информация, касаеща убийствата в Асеновград.
А именно:

Първо, представителите на етноса, участващи в конфликта определят себе си като турци.

Второ, майчиният език на въпросния етнос също е турски.

Трето, спазват турски обичаи и ритуали.

Недоумяваме дали въпросните дами и господа от средствата за масова информация, като заобикалят тези факти, го правят умишлено или от незнание. Но и в двата случая е недопустимо, гласи декларация на ЕВРОРОМА, разпространена до различните медии.

Подобен е случаят и в „Столипиново", където живеят представители на същия етнос, които редовно роптаят срещу медиите, подменящи етническата им идентичност, продължават в декларацията си от Евророма.

Призоваваме, се казва в писмото, директорът на ОДП-Пловдив - Ангел Рангелов да не си губи времето да търси измислени ромски лидери, които да посредничат в решаването на конфликта, а без да се притеснява да се обърне към нашите братя от ДПС, които наистина могат да му помогнат.

В края на декларацията се съдържа апел към всички медии да направят гео-етнически анализ на етносите в България, като се посочва, че централата на ЕВРОРОМА е готова винаги да помага с необходимата информация.  

Междувременно стана ясно, че са задържани убийците на мъжа и жената пред полицейското управление в Асеновград. Това съобщи началникът на Областното полицейско управление в Пловдив комисар Ангел Рангелов, цитиран от Дарик радио.

Единият от задържаните е направил пълни самопризнания. В ареста на РПУ Асеновград са още петима души, които са участвали в побоя пред полицейския участък.

Само личната намеса на началника на РПУ-то в Асеновград е предотвратил още убийства, каза комисар Рангелов.
 От записите на охранителните камери на районното управление се виждало, че двете убийства са станали за секунди.

Физическите убийци на 40-годишната Амаде и съпругът й Мехмед Юзер са от рода Белчеви. Семейство Юзер са родители на убитото в събота 17-годишно момче от ромската махала в Асеновград и са чакали за разпит пред полицейския участък, когато са били убити.

Комисар Рангелов заяви, че няма да се стигне до изселване на двата враждуващи от 25 години рода.

Засиленото полицейско присъствие в ромската махала на Асеновград продължава. Днес комисар Рангелов ще се срещне с кмета на Асеновград, за да обсъдят как да се справят със ситуацията.