За пръв път България управлява такава голяма сума от еврофондовете. Тази равносметка направи еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, която е на посещение у нас. Тя похвали успешната работа на страната ни. 

След продължителна среща с премиера и двама от вицетата му, Крецу даде кратко изявление, в което отбеляза добрата работа на правителството. Тя използва предизборното мото на ГЕРБ от местния вот, като изтъкна, че у нас вече има видими резултати. Според Крецу животът на българските граждани ще се промени в следващите десет години, благодарение на големите евросуми, с които ще разполагаме за новия програмен период 2014-2020 г. 

Фондът за регионално развитие инвестира 3,9 милиарда евро в конкурентоспособност, транспорт, околна среда, обобщи изтичащия програмен период еврокомисарят. Тя пресметна, че за новия такъв страната ни ще разполага с рекордните 5,8 милиарда от регионалния фонд, както и с 3 милиарда евро от социалния такъв. 

Еврокомисарят ще посети днес откриването на комплекса София Тех Парк, като го определи за кулминационна работа на няколкогодишен труд, в който са инвестирани и 40 милиона евросредства. 

Днес гледаме в една посока, вече не си пишем драматични писма - говорим за това как да надграждаме, да търсим нови възможности, да укрепваме имиджа на кохезионната политика, доволен е от прогреса на страната ни и вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му идната 2016 г. също ще бъде трудна откъм работа с европейски пари, защото трябва с шеметни обороти да заработят новите програми. От българските реформи за тази година пък ще зависи възможността да се ползваме с европари и за 2017 г. - особено за водния сектор и здравеопазването, подчерта важността на бъдещите законодателни инициативи на България Дончев.