Потребителите трябват да плащат само реално изразходваните от тях количества ток и парно, а не определените по прогнозни данни.

Това предвижда проектозаконът за енергийна ефективност приет от Министерския съвет.

Въпреки, че няма изричен текст, който да забранява тримесечното или по-дългосрочното отчитане на потребената енергия, след промените в закона топлофикациите и електроразпределителните дружества ще са заинтересовани отчитането да става всеки месец, коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БНР.

В този закон се транспонира изискването на европейската директива да става по фактически потребени количества, а не на базата на някакви прогнози.

Разбира се този, който събира сумите, ако има финансов капацитет може да го прави и на три месеца и на шест месеца, но това ще е след изтичане на съответния отчетен период, добави Димитров.

От тази гледна точка смятам, че с въвеждането на този закон, по-рано примерно ЕРП-та и топлофикациите бяха заинтересовани да е по-голям периодът, тъй като се работеше с прогнозни данни или на база на данни за минали периоди.

Сега вече точно те ще са заинтересовани отчитането да става всеки месец, каза още Димитров.