Изстребители на САЩ се включват в охраната на българското въздушно пространство.

Съвместната охрана на българското въздушно пространство заедно с ВВС на САЩ беше одобрено на днешното правителствено заседание.

По думите на военния министър Николай Ненчев след заседанието на правителството операцията ще бъде кратковременна - от 9 септември до 16 септември. "Мисията е мирновременна и е инициатива, която беше предприета от НАТО", уточни Ненчев.

В съвместното патрулиране ще участват два американски самолета F-15, които ще извършат охрана заедно с български МиГ-29. Ненчев уточни, че разноските по мисията ще бъдат поети от САЩ и българската страна няма да дължи нищо.

"Държа да отбележа, че ние и сами може да изпълняваме тази мисия. Разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", заяви Ненчев.

С решението се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни задачи, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.
По време на съвместното изпълнение на Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

Ограниченията, въведени с решението на Министерски съвет, ясно и категорично показват, че суверенитета на въздушното пространство на България е под национален контрол. При охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ  състав. При изпълнение на конкретни задачи по Air Policing ще бъдат в дежурство 2 самолета от силите на САЩ.

Припомняме, о.з. ген. Румен Радев изрази несъгласие с това, че страната ни се подготвя да сключи договор с натовска държава за охрана на небето ни срещу заплащане.

Днес министър Николай Ненчев потвърди, че разговори за съвместен ер полисинг с Полша продължават да се водят, но все още няма взето решение. Военният министър също така оказа да уточни от кога се водят разговорите за съвместна охрана на небето ни с американските ВВС.

Министърът съобщи още, че на заседание на кабинета военното ни аташе в САЩ ген. Цанко Стойков е бил утвърден и ще бъде предложен на президента за командващ на ВССвероятно в началото на септември.