Правителственият самолет „Фалкон" кацна успешно на летище София след вчерашното принудително реене във въздуха и отново връщане на летище Варна, съобщиха от Министерството на транспорта.

Инженерите на Авиоотряд 28 проведоха необходимите технически мероприятия за допускането на самолета за изпълнение на техническо прелитане, без пътници, до базовото за правителствения Авиоотряд 28, летище София.

Предстои инженеро-техническият състав на авиослужбата на властта да открие и отстрани причините за появилия се вчера отказ на колесника. Ако експертите не успеят да отстранят проблема, ще проведат консултации с швейцарската компания, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета.

Припомняме, в неделя привечер правителственият самолет имаше проблем със затваряне на три колесника. Малко след тази авария, бившият депутат от "Атака" и председател на комисията, която разследваше полетите на правителствения самолет при първия кабинет "Борисов" Венцислав Лаков публикува на своята стена в социалната мрежа следния текст:

"Възторзи и злорадство, щото фалконът пак се повредил. Редно е да се чупи, след като "беше разпран от полети ". Мисля си, че поредната авария ще накара ББ да продаде фалкона и да си купи друго самолетче - с възможност за презокеански полети. Това е стара идея на Московски, който също е бил на борда". Съобщението е публикувано в неделя късно вечерта.

При телевизионното си обръщение в понеделник сутринта транспортният министър Ивайло Московски каза, че дефектът се случва за трети път в рамките на шест месеца - два пъти при официален полет и един път при едно от отлитанията на екипажа, без да има пътници на борда.

"Настоявам самолетът да отиде директно в завода на производителя във Франция и там да се направи пълна проверка на машината. Притеснен съм, че доста често се случва този дефект. Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен", заяви Московски.