Неприемливо, неморално и непочтено е поведението на лидерите на „Синьо единство", скочиха от ПП „Обединени земеделци" във връзка с вчерашното подписване на споразумение между партията на Христо Панчугов и Надежда Нейнски и гражданското сдружение „Обединени земеделци и демократи".

Лидерът на ПП „Обединени земеделци" Петя Ставрева и нейни колеги свикаха извънреден брифинг в БТА, за да обяснят повече за подмяната, която според тях са се опитали да осъществяват от „Синьо единство" вчера.

Манипулативно и с цел подмяна на представителността доскорошният член на „Обединени земеделци" Моньо Христов и няколко от неговите съратници са регистрирали сдружение, което дублира името на партията на Ставрева и се създава впечатление, че „Обединени земеделци" участват в общ проект със „Синьо единство", сигнализира самата Ставрева.

Христов и още петима бивши членове на ръководството бяха изключени с решения на третия редовен конгрес на партията, които са потвърдени от Софийския градски съд, припомни тя. Тези хора по никакъв начин не представляват партия и се цели единствено подмяна на доверието към утвърден политически субект като ПП „Обединени земеделци", скочиха от партията.

В тази подмяна съвсем съзнателно участват и от „Синьо единство", които вчера афишириха амбиции именно за край на подмяната и задкулисните договорки, съжали Ставрева. Вчера в някои медии дори се появило логото на нейната партия във връзка с новината за споразумение между отлъчените бивши партийни членове и хората на Нейнски и Панчугов, възмути се тя.

Много сериозно се разминават думи и дела, сигнализира Петя Ставрева. Тя е имала среща в края на февруари с председателя на „Синьо единство" Христо Панчугов, като са водени разговори за евентуално партньорство. Предлагат ни партньорство, а зад гърба ни договорят и лансират изключени от партията лица, които злоупотребяват с името ни, коментира Ставрева.

От ПП „Обединени земеделци" са проверили тази сутрин в регистрите на Софийски градски съд и се оказало, че юридическо лице с нестопанска цел с името „Обединени земеделци и демократи" все още дори не е регистрирано. Моньо Христов и няколко души около него подписват споразумение без дори да съществуват като правен субект, обясни адвокат Сутулова от „Обединени земеделци".

Ставрева припомни, че партията й е била част от „Синята коалиция", издигнала за евродепутат Надежда Нейнски, като уважението според Ставрева е изисквало да не се правят подобни подмени.

„Явно в надпреварата за поставяне на земеделската детелина на ревера преди евроизборите всеки кандидат за европейския парламент е готов на тежки и недопустими компромиси", обяви Ставрева и прогнозира, че последиците от подобен компромис ще бъдат тежки за онези, които ги допускат.