Над 60% се запълват всички буферни паркинги в столицата, а през зимата използваемостта достига и до 100%, като при тези на метростанциите "Джеймс Баучер" и Бизнес парка в "Младост". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекцията на строителството на подземния паркинг при метростанция стадион "Васил Левски".

По думите й това е поредният буферен паркинг, който може да се използва по системата "Паркирай и пътувай", свързана с "Метрополитен". Паркирането е напълно безплатно, ако бъде използвано метрото. Буферният паркинг може да се използва и от гражданите свободно срещу заплащане.

До настоящия момент са изградени пет буферни паркинга в София. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има задача за довършване на още три буферни паркинга - на бул. "Сливница", на Централна гара и спирка "Надежда" по старата линия на метрото. Тепърва се изграждат още три.

Нови десет влака за третия лъч на метрото ни доставят през 2020 г.

Нови десет влака за третия лъч на метрото ни доставят през 2020 г.

Фандъкова очаква първият етап от линията да завърши по график преди изборите

Фандъкова очаква догодина да има още шест буферни паркинга за около 1 200 места и всички те да се използват от хората, които идват от малко по-далечни разстояния с автомобилите си.

Все още вървят довършително-ремонтните дейности и кметът очаква до края на месец октомври да може да се използва подземният паркинг на стадион "Васил Левски" с общо 193 паркоместа.

"Целта на буферните паркинги е да стимулираме хората да използват метрото", изтъкна столичният кмет.

До края на годината тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов"

До края на годината тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов"

Поставят и преградни стени, които да предпазват от инциденти