Кметът на София Йорданка Фандъкова представи нови 7 микробуси за обслужване и превоз на трудноподвижни хора. Специализираният транспорт за хора с увреждания ще бъде въведен поетапно в движение.

Ползването на транспортната услуга ще може да се извършва след предварителна заявка на открита мобилна телефонна линия в отдел "Транспортно обслужване" при дирекция "Транспорт".

Микробусите бяха представени на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски".

Йорданка Фандъкова обясни за бусовете и в своя "Фейсбук":

От днес заменяме старите микробуси за обслужване на трудно подвижни хора с нови с екостандарт ЕВРО6. Имаме възможност и да разширим капацитета им с още 8. Разполагаме със специализирано звено с диспечер, който приема заявки и шофьори, които помагат при качване и слизане. Средно 644 човека на месец ползват услугата. Удължихме работното им време по искане на организациите на хората в неравностойно положение - от 6 сутринта до 23 ч вечерта, включително и празничните дни. Цената на превоза е 1 лв. Заявки се правят до 12 часа преди ползването и колата се изпраща на адреса.

Повече от 10 г. Столична община предлага специализираната услуга за придвижване от дома до мястото, където трудно подвижните хора трябва да отидат - работа, медицински услуги или културни събития, за да имат активен живот.

Новите микробуси са закупени по ОП "Развитие на човешките ресурси" с участието на 20 столични района.