Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед да се прекрати провеждането на шествието на Безсмъртния полк, съобщиха от Столична община.

Общината не е съгласувала провеждането на шествието, но въпреки това отказ организатори и участници се събираха на сборния пункт на пл. "Свети Александър Невски", за да проведат мероприятието. Те заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които според Столична община в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна.

По данни на "Общинска полиция" се събират групи от граждани с противоположни искания в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие - Паметника на Съветската армия в Княжеска градина. За да не се допусне конфронтация между отделните групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие се прекратява.

От общината обясняват, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия шествието да не се проведе.

Припомняме, че депутатът от Държавната дума и съпредседател на централния щаб на неправителствената организация "Безсмъртният полк на Русия" обяви през април, че тази година традиционният марш в Русия няма да се състои.

Представителите на "Демократична България" в Столичния общински съвет призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието и в София.

ДБ поиска шествието на Безсмъртния полк в София на 9 май да бъде забранено

ДБ поиска шествието на Безсмъртния полк в София на 9 май да бъде забранено

Те изтъкват, че шествията са забранени в редица европейски страни