През януари у нас са произведени само 5000 тона мляко, 40 ферми са затворили, в Добрич са две - една с 200, друга с 250 животни. Други ферми намаляват животните. Това заяви Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България, ни брифинг на производители в БТА. Ако ситуацията продължава, следващия януари няма да има и един литър производство. По думите му друг ключов проблем е, че в голяма част от страната се спира изкупуването на сурово мляко.

Затова и браншът е поискал спешна среща с президента, премиера и министъра на финансите, за да се вземат някакви мерки.

На брифинга Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди" и Димитър Зоров, разкритикуваха остро Стратегическия план за развитие на земеделието у нас, който "не струвал", не е съобразен с нуждите на българския производител и бил написан от хора, които не били влизали във ферма. Като "катастрофален за българския производител", го определи Синапов. Според него в този си вид Стратегическият план е убийствен за целия сектор земеделие, не само за животновъдството. "Има 7 държави, които вече работят по промяна на плановете, защото в другите държави се вслушват в бранша", заяви Синапов, отбелязвайки, че чак сега държавата ни се е сетила да претендира за изравняване на субсидиите в ЕК. А както Зоров каза, трябва помощта освен всичко да бъде коригирана с инфлационния коефициент.

Макар и вчера да стана ясно, че се отменя националния протест на зърнопроизводителите, животновъдите остават в протестна готовност и асоциациите им извършват допитване до своите членове за нагласите.

Основните критики на животновъдите бяха насочени по две линии към държавата и към обществото. Нужно е да бъде пренаписан изцяло Стратегическия план и чрез него да бъдат защитени интересите на българските производители, в настоящия си вид той не прави това, макар и да не бяха посочени конкретни забележки. Според изказаните критики ръководството в Министерството на земеделието и храните и администрацията не са адекватни, а много от чиновниците дори не са стъпвали във ферма. Самият план не е съгласуван с производителите.

Субсидиите не са достатъчни, както и не са равностойни между европейските страни, затова и страната ни е залята с вносни продукти. За миналата година е имало 426 млн.лв. субсидии, за тази година те са наполовина - 206 млн. лв. и то на два транша, посочи една критика Бойко Синапов.

По темата за високите цени и инфлацията, според Бойко Синапов, проблемът е в търговските вериги, които осъществяват монопол, а държавата не прави нищо по въпроса.

В България има неконтролируем внос на млечни и месни продукти на безбожни цени, които българските производители на могат да контролират, обясни Синапов и призова: Народът трябва да се осъзнае, а обществото да се събуди. Освен че вносът се осъществява без никакъв контрол, по думите на Синапов той е от некачествена, с изтекъл срок на годност, развалена продукция, която българите купуват. Липсва всякакъв контрол от страна на държавата на това, което се внася. Към тези критики се включи и Димитър Зоров, макар и да заяви: "Тровим собствената си нация с внос на нискокачествени, с изтекъл срок продукти. Обществото трябва да се събуди", заяви и Зоров. По думите му българските фермери са фалирали, но ще продължат да се борят.

Не бе подмината и темата за вноса от Украйна, който саботира българските производители. Макар и да не стана ясно точно как внос от Украйна удря българските животновъди и млекопроизводителите, бе цитиран украинския президент Володимир Зеленски, който признавал, че ситуацията в страната му е екологична катастрофа. Как при това положение се позволява внос от Украйна, а и никой не е казал, че техните продукти са безвредни, попита Зоров. България е също така единствената държава, в която т.нар. украинска помощ още не е изплатена напълно и няма никакви гаранции вторият транш кога ще бъде преведен.

Също така на брифинга от асоциациите заявиха, че всички европейски пари се дават за Украйна, но не и на българските производители.

"Стратегическият план, който не е съгласуван с нас, е убийствен за българския производител. Ние сме фалирали, да каже държавата какво да правим."

Производителите също така призоваха лично президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев да се заинтересуват какво се случва в земеделието, като бе изказано разочарование, че до този момент не са били чути.

Скандал с вкус на вкиснало мляко и плесен в "Ел Би Булгарикум"

Скандал с вкус на вкиснало мляко и плесен в "Ел Би Булгарикум"

Уволненият шеф на "Ел Би Булгарикум" показа документи и съзря опит за фалит на дружеството