На протест пред Столична община и Народното събрание излизат в неделя от 12:00 част от организаторите и участниците в миналогодишните февруарски социални протести.
Година по-късно почти нищо от исканията на недоволните тогава граждани не е изпълнено, увериха самите те на пресконференция в БТА.

Янко Петров, Дончо Дудев, Стоян Грозданов и други "февруарци" отново повдигнаха темата за монополите в енергоразпределението и топлофикацията, проблемите "Градска мобилност" и новосформиращия се според тях монопол на веригата за разпространение на вестници и други стоки "Lafka".

На отговорните институции още преди година са били предоставени освен искания, но и готови решения на отделни проблеми във вид на проекти за наредби, закони, поправки и други. "Зад маските на загриженост" управляващите обаче "тупкали топката" и продължили още 12 месеца да пълнят черните си каси с десетки милиони от нашите джобове.

"Февруаци" все пак отчетоха и малка победа - не са успели да се вдигнат цените на тока и топлоенергията, управляващите "кихнали" по 50 лв. на част от пенсионерите, намалял е страхът и е започнало да се събужда гражданско общество, което да оказва системен натиск върху управляващите.

За да започнат обаче нещата да се случват истински, трябва активно, постоянно и неотстъпно да защитаваме правата си, призоваха Петров, Дудев и компания. Те призоваха всеки недоволен от начина, по който се управлява държавата ни да дойде в неделя на протеста, който определят като "социален", за да напомнят на управниците обещанията и задълженията им.

Според почти всички присъстващи на днешната пресконференция разделението между февруарски и юнски протести е било изкуствено наложено от задкулисие, политически сили и медии. Все пак те признаха, че този "сценарий" е до голяма степен успешен и днес има доста различия във възгледите на двата протеста.

При открит дебат и разговор на една маса обаче те могат да бъдат преодолени, счита Дончо Дудев. Стана ясно, че "февруаци" нямат нищо против да бъде организирано подобно мероприятие и дори биха направили опит двата протеста, макар и поотшумели, да потърсят общото помежду си.

На този етап те отказват официално да канят представители на Ранобудните студенти, Протестна мрежа или други "летни протестиращи" на протеста в неделя, като настояха, че няма нужда от покани и на протест всеки е добре дошъл, за да изкаже своите искания.