До края на годината програмата "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация" e финансово обезпечена, обяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителство заседание.

Осигурени са 39 млн. лева, с което ще бъде помогнато на 60 000 уязвими граждани по програмата. На днешното правителствено заседание министрите приеха решение, с което одобряват промени в Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане. По този начин се увеличи бюджетът на програмата за настоящата година с 39 млн. лв.

Над 60 000 души продължават да получават топъл обяд

Над 60 000 души продължават да получават топъл обяд

Одобрени са над 215 проекта по оперативната програма

"Средствата ще бъдат използвани за изцяло нова операция "Топъл обяд" в условията на пандемия COVID-19. Тя ще достигне до 60 000 лица като основните групи са хора без доходи или с ниски такива под линията на бедност, хората поставени под карантина без доходи или с ниски доходи и лица, които са обект на социално подпомагане. "Топлият обяд" се осигурява от началото на годината", информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Пари по програмата идват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма "REACT-EU". Допълнителният ресурс беше обезпечен през 2020 г., когато бе разрешено Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата.

Миналата година Министерският съвет отпусна още 14,2 млн. лева за общините по националната програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация".

Топъл обяд за над 37 000 нуждаещи се в 142 общини

Топъл обяд за над 37 000 нуждаещи се в 142 общини

Предвидено е с топъл обяд да бъдат подкрепени лица без доходи