Очаква се ЕК да направи оценката по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в средата на тази година, след което България има шестмесечен срок да представи информация за извършените реформи. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на изслушването си в Народното събрание - първа точка от дневния ред за седмицата на депутатите. В зала за изслушването по темата са изготвените предложения за изменение на НПВУ и предложения по съдържанието на глава REPowerEU и за хода на дискусиите в Европейската комисия по тях, беше и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Петкова посочи, че ако след този срок страната ни не представи информация за извършените реформи и приети законопроекти, свързани с тях, ще бъде наложена финансова корекция, която след това България не може да претендира да бъде възстановена.

Второто плащане по НПВУ е заложено и като приход в бюджета за 2024 г., а е подадено на 7 октомври 2023 г. Искането е за 653 млн. евро и е сред най-големите искания от всички планове на държави от ЕС.

Измененията в ПВУ са на финален етап

Измененията в ПВУ са на финален етап

Пу думите на служебният финансов министър Людмила Петкова

За да бъде изплатена цялата сума, трябва да бъдат изпълнени всички реформи и инвестиции, свързани с втория етап, каза Петкова. Има реформи, които все още не са изпълнени.

Петкова не пожела да коментира каква би била финансовата корекция, тъй като това би означавало да каже коя от реформите няма да бъде изпълнена.

Асен Василев, депутат от ПП-ДБ и бивш финансов министър от трибуната напомни кои точно са тези неизпълнени реформи, заради които България няма да получи пълния транш от ЕС.

Става въпрос за законопроектите за несъстоятелност на физическите лица; за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; процедурните правила за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията, Пътната карта за климатичната неутралност, промени в Кодекса за етично поведение на българските съдии и Кодекса за етично поведение на българските прокурори и следователи. Тези законопроекти бяха предложени от редовното правителство на 49-то Народно събрание за гласуване, но поради разпускането на парламента, бяха архивирани. Би могло това Народно събрание да ги припознае и да влязат отново в зала, но няма информация това да се е случило.

Кабинетът чака финансовият министър да предложи изменение на ПВУ

Кабинетът чака финансовият министър да предложи изменение на ПВУ

Както и предложение по съдържанието на глава REPowerEU