По повод 9 май и отбелязването на края на Втората световна война на Стария континент и Деня на Европа от формацията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" подчертават, че днес единството на нашия континент е изправено пред нови изпитания и предизвикателства, че една част от нашите съотечественици все още се намират в плен на евроскептицизма, внушаван им евтино и популистки от самозвани политици, които нямали друго оръжие освен отрицанието, които поставят знак за равенство между патриотизма и раболепието пред една чужда държава (Русия), която през последните два века има нееднозначно отношение към нас, българите.

"Видимите знаци на това българско раболепие още се извисяват в много български селища, включително и в столицата. Те са част от хранителната среда както на соц-носталгията, така и на евроскептицизма. Трудно е да очакваме, че ще ги преболедуваме и двете, докато знаците на българското раболепие продължават да са част от нашето културно пространство", се посочва в позицията на формацията, която не успя да прескочи 4-процентния праг за влизане в парламента на парламентарните избори на 4 април.

БСП и АБВ се кланят пред ПСА с руския посланик, 9 май бил преди всичко Ден на победата

БСП и АБВ се кланят пред ПСА с руския посланик, 9 май бил преди всичко Ден на победата

Съветските войски проляли кръвта си в името на свободата и човеколюбието

"Както е известно, съвсем не във всички страни от Европа, армиите на някои от страните победителки във Втората световна война дойдоха като освободители от фашизма. Войските на Трети Украински фронт нахлуха в България като в противникова страна, страна, на която съветското правителство обяви война, при положение, че макар и съюзник на Третия райх София не прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, не ѝ обяви война и не изпрати нито един свой войник срещу Съветския съюз. След всичко това, на 5 септември 1944 г. Сталин обяви война на България. Впоследствие България даде 11 хиляди жертви в заключителната фаза на войната, но правото ѝ да получи статут на съвоюваща държава и бе отказано", припомнят историческите събития от партията.

"Ето защо днешният ден ни дава основание отново да напомним, че паметниците, издигнати в знак на българското раболепие пред Червената армия, нямат място по българските площади. Тяхното място е единствено в музея. Обединена Европа отрече не само фашизма, но и комунизма. Обединена Европа е общият дом на различни нации, с различни култури, но всички ние, споделяме общи ценности, имаме общи интереси, носим и обща отговорност. Нашата отговорност като българи повелява да пазим достойнството на България като истинска европейска държава", завършва позицията на "Републиканци за България".

Путин в Деня на победата: Русия ще защитава твърдо националните си интереси

Путин в Деня на победата: Русия ще защитава твърдо националните си интереси

Заклейми завръщането на "русофобията"