Този ден е голям празник и за България, не само защото сме част от Европейския съюз, но и защото страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще. Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата над нацистка Германия. На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният враг на човечеството - хитлерофашизма. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов в словото си пред Паметника на съветската армия (ПСА).

Той, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители от БСП се включиха в шествието на "Безсмъртния полк".

Путин в Деня на победата: Русия ще защитава твърдо националните си интереси

Путин в Деня на победата: Русия ще защитава твърдо националните си интереси

Заклейми завръщането на "русофобията"

Паргов отбеляза, че на тази дата всяка година отдавали почит пред съветските воини, които проляли кръвта си в името на свободата и човеколюбието.

"С проявените храброст и висок дух воините от Първа българска армия също изпълниха гражданския си дълг през последната фаза на Втората световна война", заяви председателят на софийското БСП.

По думите му българо-руските отношения, отношенията между славянска и православна България и славянска и православна Русия имали дълга история, изпълнена с примери на възход и противоречия, на многовековно сътрудничество и братство.

"Българският народ, за разлика от част от управляващата ни политическа класа, е благодарен на руските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи. Нека преодолеем установеното през прехода статукво - да отсъства единно мнение и справедливо отношение към Русия. Нека не позволяваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на чужди интереси, идеологически внушения и агресии", призова Калоян Паргов.

Честваме Деня на Европа

Честваме Деня на Европа

Поредица от събития в столицата, НДК ше засвети в цветовете на европейския флаг…

"Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на съветската армия, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си спомена за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото нашествие. Ние ще останем верни на завета да се борим за мир, свобода, социална справедливост и братство", посочи в словото си той.

"Да се противопоставяме на всякакви посегателства на определени обществени кръгове, които вкарват нашето отечество в обречени авантюри срещу Русия и руския народ", настоя още лидерът на столичните социалисти и допълни в заключение, че 9 май бил празникът на саможертвата и свободата, празникът на единението между народите за мир и разбирателство.

От своя страна председателката на БСП Корнелия Нинова написа в профила си във "Фейсбук", че "днес е специален ден, свързал в едно Денят на победата и Денят на Европа. На 76-ата годишнина от тази паметна дата да сведем чела пред саможертвата на милионите загинали. Победата над хитлерофашизма бе основата, на която се постигна траен мир и наша задача е да го пазим. Само чрез диалог и разбирателство Европа може да върви напред. Само като помни уроците на историята и не повтаря грешките от миналото".

Междувременно представители на ръководството и актива на АБВ поднесоха цветя пред Паметника на съветската армия. Председателят на партията Румен Петков подчерта, че победата над нацизма била празник и на България и не трябвало да спираме да се гордеем и да го повтаряме. Без този ден светът нямаше да е такъв, какъвто е и без него Денят на Европа нямаше да съществува, добави той, като си направи обща снимка с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.