Свиканият днес в София форум за промяна на устава на партия „Атака" излезе с писмо до лидера си Волен Сидеров, с което се иска отговор в партийния вестник дали подкрепата за партия ГЕРБ не противоречи на кампанията за евровота на националистите, която премина под лозунга „Не на Турция в ЕС".

Междувременно от „Атака" заявиха пред news.bg, че делегатите на форума не представляват партията.

Публикуваме пълния текст, изразяващ официалната позиция на партия „Атака".

Днес, 19 юли 2009 г., в София на ул. „Раковски" 108 около 20 човека са направили опит да представят пред медиите несполучлива имитация на извънреден „конгрес" на партия „Атака".

„Нито един от участниците в това представление не е член на партия „Атака" и механичното събиране на тези хора не води до никакви правни  последици.

Законовият ред у нас категорично не допуска намесата в живота на която и да е политическа формация да става по такъв начин - чрез грубо погазване на утвърдените от съда уставни нормативи.

Сбирката на 20-ина непредставляващи по никакъв начин партия „Атака" лица е единствено реакция на двама-трима бивши депутати от парламентарната група на бившата коалиция „Атака", които бяха от квотата на останалите 4 партии: „Защита", „Нова Загора", НДСО и БНПП.

За голямо облекчение на нашите избиратели този принудително  компромисен период за партия „Атака" приключи.

В дневния ред на днешния форум бе включен изборът на 7 съпредседатели, които са областните координатори на големите градове, както и избор на контролен сбор, в чийто състав влизат 21 души.

Някои от националистите изразиха недоволство от това, че основна точка в дневния ред не е оставката на Волен Сидеров.

При тайно гласуване сред присъстващите 35 делегати за промяна на устава на партията се обявиха 34, един гласува „против".

Митко Димитров, който бе избран за съпредседател, си направи отвод.

Оказа се, че голяма част от предложените за членове на контролния сбор  не знаят че са номинирани.

Решенията на днешния форум ще бъдат внесени в съда в понеделник или вторник.

Мотивите да се иска промяна на устава са, че политиката, представена от  Волен Сидеров, е не е съгласувана с Централния сбор и местните организации.

Недоволните изтъкват, че партията е загубила един евродепутат, а при националния вот броят на депутатите на „Атака" де е върнал към този от  2005 г., когато не са съществували структури на партията.

Припомняме, по-рано днес лидерът на „Атака" обяви, че форумът е нелегитимен, тъй като не е свикат от Централния сбор на партията.

Според делегатите, на изборите Сидеров е нарушил и устава, тъй като  представените листи на партията в районните избирателни комисии са съставени и подписани еднолично от лидера, без да са обсъждани от Централния сбор.

Освен това, предложенията за кандидати за народни представители не са  направени от общинските сборове.

Основната причина да се иска оставката на Сидеров е, че в листите за народни представители са включени непознати хора, или както ги

определи бившият депутат Георги Димитров - парашутисти.

„Иска се оставка на Волен Сидеров. Оттук нататък по-интересното ще се случва в парламента." - допълни Георги Димитров.

Той прогнозира, че след 2 месеца ще започне разпад на парламентарната група на „Атака", като добави, че тогава ще трябва „да се дава отчет на народа".

„Къде са най-верните атакисти?" - запита той.

Според него, разцеплението в редиците на националистите ще обезвери симпатизантите

Днешното събрание той определи като мероприятие от комсомолски характер, което е неорганизирано и разхвърляно.

Скандал предизвика появата на Павел Чернев, който е бил поканен да се включи в конгреса. Голяма част от участниците обаче все още не са му простили, че напусна парламентарната група на „Атака" в 40-ото НС и  настояха той да напусне конгреса.

Участниците в конгреса са категорични, че в „Атака" трябва да се въдвори много повече демокрация.

Използвайки медийния интерес бившият атакист Антон Сираков обяви, че  създава своя партия „Родолюбие". Той присъстваше на конгреса като гост.