Българският премиер Бойко Борисов днес наруши продължило 6 месеца мълчание пред българските медии, отговаряйки на въпроси за първи път, след като през юли избухна вълна от улични протести срещу корупцията, отбелязва световната информационна агенция "Франс прес".

Отговорите му на журналисти дойдоха след изненадваща поява по време на седмичната пресконференция на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната зараза.

Агенцията уточнява, че той защити решението за затваряне на ресторанти, кафенета и търговски центрове, като посочи, че новият британски щам на COVID-19 представлявал "огромен риск" за България въпреки липсата на регистрирани заразени с него на българска територия в момента и намаляването на броя на заразените като цяло.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците

Той каза, че мерките на България я правят "малък оазис" в сравнение с по-строги мерки на други места в Европа.

"Можете ли да си представите, ако бяхме наложили вечерен час в 18 часа от днес", каза Борисов в своя специфичен стил, отбелязва АФП.

Борисов избягва въпросите на български журналисти от началото на юли миналата година, не се участва в пресконференции и излъчва само изявления в каналите си в социалните мрежи.

Оттогава официалната му страница във "Фейсбук" се превърна в основното му средство за комуникация, излъчвайки ежедневните си пътувания с джипа си из страната и показвайки го как се ръкува със строители на пътища и собственици на фабрики, информира международната си публика "Франс прес".

Няколко неотдавнашни излъчвания предизвикаха критики, след като го показаха да не носи маска и да прегръща хора, които се тълпят около него, за да се снимат.

Когато го попитаха днес за тези инциденти, той сви рамене и отговори: "Хората са тези, които идват при мен."

"Нека ме глобят", отсече той.

Традиционно високият личен рейтинг на Борисов се срина до около 30 процента след поредица скандали и масовите улични протести заради корупцията през лятото, коментира световната осведомителна агенция.

Заемалият три пъти поста премиер намекна, че няма да се стреми към четвърти мандат на парламентарните избори на 4 април, посочва още "Франс прес".