Посланикът на Франция Етиен дьо Понсен каза, че търговете при предишното управление са правени така, че да не могат да участват големи чужди инвеститори, съобщи kafene.net

Понсен даде пример с търгове за 3 километра пътна отсечка, в които имало невъзможни условия и това е отблъсквало участието на големи френски фирми.

Той заяви обаче, че е имал среща с регионалния министър Росен Плевнелиев, който го е уверил, че ще направи всичко възможно чужди инвеститори да се включват в големи инфраструктурни проекти.

Понсен разговаря с журналисти по повод предстоящата визита на премиера Бойко Борисов във Франция следващата седмица по покана на президента Никола Саркози.

Френският посланик заяви, че освен към инфраструктурни проекти, Франция проявява интерес и към българската атомна енергетика и въпросът за АЕЦ "Белене" ще бъде обсъден в Париж.

Понсен заяви още, че Франция е готова да окаже политическа и морална подкрепа на новото българско правителство и има готовност да окаже помощ, ако бъде поискана.

Френският посланик отбеляза добрите връзки между Саркози и Борисов, които били още от времето, когато настоящ премиер бе главен секретар на МВР, а Никола Саркози - министър на вътрешните работи на Франция.