Франция настоява за удари срещу Сирия през 2013 г. "Няма Трета световна война след ударите в Сирия. С увереност можем да твърдим, че ударите бяха успешни и противовъздушната отбрана не беше ефикасна", коментира пред НоваТВ посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел.

ООН обсъжда общ план, изготвен от Франция. Той съдържа четири точки - пълно унищожение на сирийската химическа програма; елиминиране на ИДИЛ; спиране на военните действия в Сирия и предоставяне на хуманитарна помощ; постигане на трайно политическо решение за проблемите в размирната страна.

"Всички, включително и Русия, знаят, че Сирия няма бъдеще, начело с Асад. Промени обаче могат да се случат постепенно. Трябва да убедим нашите руски приятели, че могат да играят конструктивна роля и конструктивно да отстояват интересите си в Сирия", допълни Льобедел. От случилото се преди години в Либия трябва да се извлекат поуки, включително във връзка със Сирия, коментира той.

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

Заради подкрепата за режима на Асад…

Тези удари водят към война, а войната никога не е водила до нещо добро нито в Северна Африка, нито в Ирак, нито в целия този регион. Много интересно, че досега Западът не казваше, че Сирия може да придобива и употребява химически оръжия, коментира пред БНТ Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи.

"Там е минавала Световната организация за ограничаване на химическото оръжие, а Сирия е страна, която е поела ангажимент да го ликвидира. Така, че ако имаше някакви данни, че се произвежда химическо оръжие, сигурно досега някой щеше да го каже и да реагира. Тезата за използване на химическо оръжие се използваше и при войната в Ирак, след което се стигна до извинението на Тони Блеър, че съжалява, че не е намерено и е бил подведен, а това подвеждане води до много тежки последствия, допълни той.

Ударът беше очакван и по мое мнение напълно оправдан. Както показа опита и информацията, която излиза към този момент, тези удари бяха и достатъчно добре премерени, обясни Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

"Ударът беше изцяло насочен към инфрастуктурата, средствата за производство, съхранение и използване на химически оръжия, които са не само забранени от конвенция, към която Сирия се е присъединила. Но също така те би трябвало да бъдат унищожени преди доста години, тогава когато Русия и САЩ се съгласиха да бъдат унищожени оръжията на Сирия, а Сирия каза - това са всички наши оръжия и това, което тя обяви като капацитет и като налични оръжия, беше унищожено", коментира Тагарев.

Според него, неколкократно след това, Сирия използва химически оръжия и след този пореден опит, няма как международната общност да не реагира на това използване на химическо оръжие.

Обстрелът по Сирия цели налагане на интересите на три държави

Обстрелът по Сирия цели налагане на интересите на три държави

Третата световна война започна след първия удар по Берлинската стена

Съюзниците и САЩ удрят Сирия, за да отвлекат вниманието от вътрешни проблеми. "Макрон се опитва да се прави на мъж. Тереза Мей пък не иска да се говори постоянно за Брекзит. Сериозни проблеми има и във Вашингтон", коментира пред НоваТВ евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той сравнява предполагаемата химическа атака със "сценария за голямата лъжа за химическите оръжия за Саддам Хюсеин". Дори ООН не е заявило ясно одобрение на въздушните атаки от нощта срещу събота, смята той. "Няма резолюция на съвета за сигурност на ООН, което е достатъчно показателно", обясни Джамбазки.