Ракетните удари в събота, 14 април, не са имали цел. Това, което се върши е друго - да се намеси американският бизнес и Великобритания и Франция да си наложат интересите.
Такъв анализ на кризата в Сирия направи преводачът Мажд Алгафари, роден в Сирия, в предаването "120 минути" по bTV.

Припомняме, в ранните часове на 14 април САЩ, Великобритания и Франция изстреляха над 100 ракети по обекти на военната и гражданска инфраструктура на Сирия. Ударът бе нанесен от самолети и кораби на САЩ, съвместно с Военновъздушните сили на Великобритания и Франция. Това стана в събота между 3:42 до 5:10 часа българско време. Повод за атаката е обгазяването от 7 април 2018 г. в сирийския град Дума.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Светът е в Трета световна война след първия удар с чук по Берлинската стена. Измамиха ни, че това е донесло свобода. А сега й се вижда края заяви Мадж Алгафари.

"Третата световна война е цифрова война - от сателити, която само виждаме, че нещо става, но не може да я преценим като война", каза той.

Той коментира липсата на реакция от страна на Русия като позиция. "Ако Русия реагира, тази война ще продължи с обстрели и бомби, а те не искат да се стигне до там и искат да спрат тази война, добави Алгафари. По думите му целите на Русия не са толкова идеалистични, но всяка излишна крачка ще въведе света в нещо невиждано.

Братовчед на Асад: САЩ и Русия са координирали ударите

Братовчед на Асад: САЩ и Русия са координирали ударите

На никого не му пука за Сирия, искат да я разделят

Алгафари е категоричен, че оттеглянето на Башар Асад от Сирия ще доведе до разпадане на Арабския свят ще се разпаднат изцяло. "Той жертва себе си, за да спаси народа. Кой ще седне на неговия стол? Демократични избори в такава разрушена държава как могат да станат", запита Мадж Алгафари.

По думите му, ако Асад се изтегли или бъде свален, Сирия ще се разпадне.

Преводачът добави, че сирийският президент не е безсмъртен, но не е сега времето да си тръгне. "Който и да дойде, ще е зависим отвън. Асад поне цял мандат е зависим от Русия.".

В Сирия няма да има мир, докато Асад е начело, убеден Соломон Паси

В Сирия няма да има мир, докато Асад е начело, убеден Соломон Паси

Паси сравни Асад с Хюсеин и Бин Ладен

По думите му в столицата Дамаск е по-спокойно от други градове, а град Дума вече е под контрола на сирийската армия.

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Според държавните медии в Дамаск е спокойно