Докато Башар Асад ръководи Сирия, в страната няма да има мир. Това заяви пред Нова бившият външен министър Соломон Паси.

Захариева: Решението на кризата в Сирия може да бъде само политическо
Обновена

Захариева: Решението на кризата в Сирия може да бъде само политическо

Няма основания атака в Сирия да влоши отношенията София - Москва

Паси коментира, че отстраняването на Башар Асад от власт може да бъде само положителна стъпка за постигането на траен мир в арабската страна. Той припомни и че вече е заявил подобна теза още през 2013 година.

По думите на бившия външен министър ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия представляват хуманитарна операция за спасяване на сирийските граждани от бъдещо използване на химическо оръжие. Според Паси операцията даже е закъсняла.

"Операцията беше напълно правилна, тя беше хуманитарна. Но е много закъсняла и беше ограничена", обясни той и допълни, че операцията не може и няма да има дългосрочен ефект. "Разбира се, на нея може да се гледа като начало на една по-мащабна операция, която да доведе до отстраняването на Башар Асад", добави Паси.

Напрежението в Сирия може да доведе до бежанска вълна

Напрежението в Сирия може да доведе до бежанска вълна

Еврокомисарят Христос Стилианидис акцентира на моралния ни ангажимент

"Ние имаме користен интерес от мирното решаване на този конфликт", категоричен е Соломон Паси в контекста на това, че ударите в Сирия могат да предизвикат нова бежанска вълна, която да засегне сериозно и България.

"7 г. се упражнява насилие срещу невинни хора в Сирия и това не покъртва сърцата. Можем ли с добро да решим този проблем - опитаха, не стана. Не стана с добро със Саддам Хюсен, Осама Бин Ладен", отсече още Паси.

Башар Асад показа пораженията в Барза

Башар Асад показа пораженията в Барза

Сирия започна пропагандна война

По думите му българската позиция за конфликта трябва да бъде като тази на Европа и НАТО.

Той обаче уточни, че позицията на европейските държави относно кризата в Сирия като цяло е "беззъба" - държавите залагали на молитви, а не на конкретни действия. Това се виждало и в позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел по въпроса. "Меркел подкрепи ударите с половин уста", тълкува още Паси.

САЩ са готови отново да ударят Сирия

САЩ са готови отново да ударят Сирия

Русия иска ООН да осъди бомбардировките в Дамаск