Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след съвещание в Министерския съвет.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

"Многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление", каза вицепремиерът Захариева.

Външните министри на ЕС обсъждат ситуацията в Сирия на 16 април

Външните министри на ЕС обсъждат ситуацията в Сирия на 16 април

Срещата е в Люксембург

Министър Захариева представи българската позиция след въздушните удари в Сирия по избрани цели, осъществена от САЩ, Великобритания и Франция:

"Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призовава всички страни, особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право. Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепядствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума".

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Според държавните медии в Дамаск е спокойно

Захариева подчерта, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. "Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани", каза външният министър.

"Същевременно изразяваме загриженост от възможната ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да прекрати всякакви действия нарушаващи международното хуманитарно право", заяви още тя.

"България подкрепя усилията на международната общност за постигането на мир в Сирия", каза още Захариева.

Тя потвърди, че не очаква ответен военен удар от страна на Русия и определи позицията на Москва като умерена.

Министър Захариев обясни, че премиерът Бойко Борисов е провел разговори с ръководителя на мисията ни в Дамаск, който е потвърдил, че след атаката няма данни за засегнати български граждани или пострадало имущество.

Външният министър потвърди, че са имали предварително информация за рамките на военната операция.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов заявиха, че не са необходими допълнителни мерки, тъй като няма непосредствена заплаха за страната ни.

"Информацията, която е от Дамаск и от съседните посолства, включително Турция, е че няма мигрантска вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България. Въпреки всичко, Гранична полиция и военните, които участват в защитата на границата, си изпълняват задълженията, така че непосредствена заплаха няма", увери военният ни министър.

Каракачанов оцени високо българската позиция на Министерство на външните работи, в която акцентът е върху постигането на мирно политическо решение на конфликта в Сирия и деескалация на напрежението.