Външните министри на 28-те страни на ЕС се събират на 16 април в Люксембург, за да обсъдят ситуацията с ракетните удари в Сирия. Това съобщи външният министър на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС.

"Външните министри на ЕС ще имат възможност да се консултират един с друг по тази ситуация на заседание на Съвета, което ще се състои в понеделник", заяви той.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

По данни на руското военно министерство ракетният удар по обекти на военната и гражданска инфраструктура на Сирия бяха нанесени от самолети и кораби на САЩ съвместно с Военновъздушните сили на Великобритания и Франция в събота, 14 април между 3:42 до 5:10 часа българско време. Повод за атаката е обгазяването от 7 април 2018 г. в сирийския град Дума.

От ведомството съобщиха, че съюзниците са пуснали над 100 крилати ракети и ракети "въздух-земя" (през 2017 г. по сирийското военно летище Шайрат бяха изстреляни 59 ракети). По-голямата част от тях бяха прихванати по време на полет от сирийското ПВО.

По-рано Вашингтон, Лондон и Париж заявиха, че ударите се явяват в отговор на предполагаема употреба на химическо оръжие. Според някои източници, атаката е целяла 10 обекта, но сирийската информационна агенция САНА не потвърди тази информация.

Повод за тазсутрешния ракетен обстрел по Сирия бе инцидент от 7 април в сирийския град Дума, където, според изявления, е използвано химическо оръжие.

Тези съобщения са разпространени в редица неправителствени организации, в това число и "Белите каски", според които руското военно министерство не е надежден източник на информация. Представители на руския Център по примирие на враждуващите страни изследваха град Дума на 9 април, но не откриха следи от употребата на химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие.

Мария Захарова: Обстреляха Сирия, когато имаше шанс за мирно бъдеще

Мария Захарова: Обстреляха Сирия, когато имаше шанс за мирно бъдеще

Говорителят на руското външно министерство ползва ФБ за позицията си