Решението за изхода от кризата в Сирия може да бъде само политическо, а не военно. Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева във връзка с ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

В Сирия няма да има мир, докато Асад е начело, убеден Соломон Паси

В Сирия няма да има мир, докато Асад е начело, убеден Соломон Паси

Паси сравни Асад с Хюсеин и Бин Ладен

"Това, което е много важно и към което се стреми цялата международна общност, включително България, е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН за плавния политически преход. И в общото изявление на ЕС, и на НАТО, и в нашето се призовава за възобновяване на политическия диалог. Позицията е, че няма друго решение в Сирия освен политическото. Не мислим, че военно решение е решение", заяви Захариева.

Екатерина Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Екатерина Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие

Според Захариева има много основателни съмнения за това, че режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия при атаката от 7 април в Дума. По думите ѝ международното право без съмнение е нарушено. От 2013 година насам имало данни за над 34 пъти, в които е използвано химическо оръжие.

"Експертите са на място и самата организация за борба с химическите оръжия обяви, че е готова на място да започне разследване. Не мисля, че може разследването да се компрометира. Експертите са там, на тях трябва да се окаже пълно съдействие", допълни дипломат номер 1.

Франция доказва, че режимът на Асад е отговорен за химическата атака

Франция доказва, че режимът на Асад е отговорен за химическата атака

Френските власти разсекретиха разузнавателен доклад

"Ескалацията на напрежението е налице. Днес Франция ще предложи план за Сирия, свързан с възобновяване на експертната мисия. Много се надявам да се върнем на масата на дипломацията, към резолюцията на ООН от 2015 г. за политическо решение в Сирия и това да бъде нова глава, тоест връщане към старите решения, които не се изпълняват от близо година", призова Захариева.

По думите ѝ няма основания ударите на САЩ, Великобритания и Франция да повлияят или влошат отношенията между София и Москва. "Ние сме част от ЕС и НАТО и няма как да приветстваме използване на химическо оръжие", обясни тя.

Захариева посочи, че и в двата случая на покачване на напрежението на международната сцена - скандалът "Скрипал" и атака срещу Сирия - България е заела правилната позиция на своите партньори от ЕС и НАТО.
Относно случая "Скрипал" гоненето на дипломати било решение, което зависи от държавата. Относно атаката в Сирия Външно е имало информация, че това ще се случи, действията били очаквани.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

"Ескалацията в Сирия нараства в последните месеци. За съжаление, 8-ма година навлизаме в конфликта в Сирия, в който като че ли решението не изглежда близо", коментира пред БНР Захариева.

Във връзка с вчерашната декларация на МС по случая Захариева заяви: "Това, което казва декларацията, е ясно. На първо място - това, което и самите съюзници, които осъществиха атаките оповестиха няколко пъти многократно - тази операция е насочена срещу използването на химическо оръжие и цели предотвратяване на използването му в бъдеще... Това не беше операция за сваляне на режим или правителство на друга държава. Това, което обаче оттук нататък трябва да се случи, е да се установи от независими международни експерти каква точно химическа атака е извършена, въпреки че има данни за това нещо - какъв е газът, какъв е източникът, и тези, които са го поръчали, трябва да бъдат наказани."