Като ключова "ценност", която слага във фундамента на своя евентуален кабинет, проф. Николай Габровски поставя Плана за възстановяване и устойчивост. Нужно е да има парламент, който да гласува законите, нужни на страната ни, така че тя да не загуби средства и "то сериозни средства".

Пред представителите на "Демократична България", които въпреки заявката, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ, Николай Габровски, съпроводен от зам.-председателя на партията Томислав Дончев и председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, подчерта, че той няма партийна принадлежност.

Като цяло обаче приоритетите на Габровски се припокриват изцяло основните точки в програмата и на "Демократична България", стана ясно от среща между ГЕРБ и ДБ, проведена в зала "Изток" в Народното събрание.

А какви са въпросните приоритети - влизането на България в еврозоната, в Шенген, както и реални действия по Плана за възстановяване и устойчивост, изразяващи се в приемане на ключови закони, нужни, за да влезе въпросният план в сила.

Меко казано е рисково реализирането на третия мандат, ако не бъде успешен първият, заяви Габровски.

Той пое и ангажимент - ако стане премиер, да търси мнозинство за конституционни промени в посока реформи в съдебната система.

Атанасов: Зад Габровски щръква Борисов

Атанасов: Зад Габровски щръква Борисов

Ако се съберат ГЕРБ, ДПС и БСП на практика ще имаме хартиено правителство

"В мое лице ще срещнете само и единствено подкрепа във Вашите инициативи. Законодателната реформа, антикорупционното законодателство, са със сигурност едни от приоритетите, с които аз като гражданин, няма да правя компромиси", подчерта кандидатът за министър-председател на партията на Бойко Борисов.

По въпросните основни точки в програмата на кандидат-премиера имаше пълно единодушие с "Демократична България". Но с изричния и неколкократно преповторен първостепенен приоритет - следва да има реформа в съдебната система.

"Няма как да подкрепим правителство с Вашия мандат. Но искаме да изразим нашето уважение, че човек като Вас се е съгласил да инвестира целия си социален и професионален капитал, за да помогне на политическата система да надмогне своите различия. Това е нещо, което трябва да бъде адмирирано и уважено", заяви Христо Иванов.

ДБ все още с надежди за кабинет на малцинството с ПП

ДБ все още с надежди за кабинет на малцинството с ПП

Христо Иванов не вижда усилия за преодоляване на недоверието

Иванов изрично подчерта - макар и ДБ да са категорични, че ще останат опозиция на ГЕРБ в настоящото Народно събрание, ще бъдат конструктивни по теми, които покриват общите между двете партии приоритети.

В тази ситуация няма как ДБ да подкрепи мандат на ГЕРБ, независимо от личността на кандидат-премиера, преповтори Иванов. Но - "Ако Вашият опит за съставяне на правителство завърши с успех, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми".