Политически незряло беше от страна на Иван Иванов да обявява имената на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Това заяви в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Той определи стореното от Иван Иванов като изненада, изцепка и политически гаф.

Припомняме, че днес по обед във Велико Търново зам.-председателят на парламента и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок обяви, че Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са първите номинирани кандидати на Гражданския съвет за президентските избори.

Ясни са първите две реформаторски предложения за кандидат-президент

Ясни са първите две реформаторски предложения за кандидат-президент

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков

Видимо ядосан, Лукарски подчерта, че не одобрява този ход, защото днес е имало заседание на партиите от блока и не е било извадено нито едно име. Той обясни, че са обсъждани чисто експертни въпроси, но имена не били спрягани. Самият Трайчо Трайков присъствал на днешния съвет и подобни заявки не е имало. Синият лидер е категоричен, че действията на Иван Иванов са неправилни, дори и от пиарска гледна точка.

Божидар Лукарски отбеляза, че извън гафа на Иванов, кандидатурите на Трайков и Караджов са добри, ако са кандидатури. Той припомни, че по договорките на блока има срокове до 20 юли да се извадят конкретни имена. След това ще протече обсъждане, включително и партийно, за да се изгради визия за кандидат-президентската двойка. Лукарски очаква това да стане до края на месеца.

„Нервен съм, защото така не се прави”, продължи да се ядосва лидерът на СДС. Той обясни, че най-малкото, което може да се случи, е Трайчо Трайков и Гроздан Караджов вече да не бъдат кандидатури след всичко, което щяло да се излее върху тях отсега нататък. Дори, още днес в медиите започнали да излизат статии срещу тях.

"Централата" на РБ остави в ръцете на Гражданския съвет номинацията за кандидат-президент

"Централата" на РБ остави в ръцете на Гражданския съвет номинацията за кандидат-президент

Условният срок е до 20 юли

Лукарски припомни, че предложението да изведат кандидатури, които да са граждански е било на СДС. Това не означавало, че отричат партийното или че други партии от блока не могат да издигнат свои кандидатури. Сега е прекалено рано, но днешният начин леко ме фрустрира, защото не се правят така нещата, призна Божидар Лукарски.

Той призова Иван Иванов да се извини на Трайков и Караджов, защото днешната постъпка не била джентълменска спрямо него.

Днешните „изцепки” в стил Иван Иванов не допринасят положително за Реформаторския блок, смята още Лукарски.

СДС като партия нямало да издигат кандидатура, но щели да обсъдят и да подкрепят останалите кандидатури.

Относно днешните разговори на БСП с АБВ и „Движение 21”, Лукарски коментира, че вижда процес на глобализация в лявото, на който десните трябва да отговорят с мобилизация. „Говоренето на Нинова и Първанов е антипод на нашето виждане за политиката”, посочи той.

Божидар Лукарски анонсира, че вероятно Найден Зеленогорски отново ще води предизборния щаб на реформаторите. Той изрази надеждата си, че след изборите споразумението за Реформаторския блок ще бъде преподписано.