Условният срок за внасяне на кандидатурите за президент от страна на Реформаторския блок е 20 юли. Дотогава петте партии ще трябва да са предложили конкретни имена за предстоящата президентска надпревара.

Това обяви пред журналисти съпредседателят на блока Найден Зеленогорски след редовно заседание на партиите, участващи в блока.

Зеленогорски обясни, че предложените кандидатури ще трябва да са с граждански профил. По думите му усилията ще са насочени до края на месец юли РБ да има единен кандидат.

„Стараем се максимално бързо да издигнем кандидатура. Струва ми се, че на следващото заседание вече може би ще обсъждаме и конкретни имена”, заяви Зеленогорски.

Той бе категоричен, че в рамките на днешното заседание нито едно име не е било обсъждано конкретно.

„По принцип всички партии са се обединили около идеята това да бъде кандидатура с гражданско присъствие и профил. При всички случаи държим нашият кандидат за президент ясно да отстоява евроатлантическата ни ориентация, ориентацията ни във външнополитически план, борбата с корупцията, съдебната реформа, неща, които са основополагащи за Реформаторския блок”, коментира Зеленогорски.

Реформаторския блок е обсъдил на днешното си заседание и функционирането на предизборния щаб както във връзка с предстоящите президентски избори, така и във връзка с провеждането на частични местни избори в Община Главиница на 2-ри октомври. „Влизаме в работен ход”, заяви Зеленогорски.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, заяви от своя страна, че очакват Гражданският съвет на РБ да направи своите номинации. (Докато е протичало заседанието на РБ от Гражданският съвет обявиха своята номинация)

Радан Кънев не коментира поставените условни срокове за излъчването на консенсусен кандидат. Според него разумно за провеждането на кандидат-президентската кампания е номинациите да станат ясни, колкото е възможно по-скоро.

На въпрос дали кандидатът на РБ ще бъде консенсусен, Кънев заяви, че това нямало абсолютно никакво значение и акцентира върху въпроса дали този кандидат ще бъде консенсусен за избирателите на Блока, а и за още по-широк кръг от хора.

Припомняме, Гражданският съвет на РБ се състои от изявени, обществено активни и доказано морални публични лица от гражданското общество в страната, дали своето съгласие да участват при формирането и взимането на политическите решения на РБ, както и по двама представители на седемте партии от блока.

Форматът на съвета в гражданската си част е отворен и при учредяването си наброява 25 души, което заедно с представителите на партиите прави общо 39 души членове на ГС на РБ.
Номинираните малко по-рано за президентската надпревара Гроздан Караджов и Трайчо Трайков също са членове на Гражданския съвет.