Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6.4% дефицит. Това заяви премиерът Гълъб Донев по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Според него след като в края на миналата седмица бе представен проект за държавния бюджет, част от реакцията на политиците е показала, че някои съществени моменти са останали неразбрани. Числата в бюджета отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Министерството на финансите е в готовност да предостави детайлна информация за бюджета на политическите партии, поясни Донев.

По думите му проектът за държавен бюджет е разработен по действащо законодателство, както в приходната, така и в разходната си част, поясни Донев. В този бюджет се оглеждат решенията на народните събрания от последните две години.

В мотивите са посочени мерки за намаляване на дефицита, но те не са включени в разчетите за 2023 година. В случай, че сред мерките има такива, които привлекат вниманието на депутатите, тяхното финансово въздействие ще бъде отразено в план-сметката на държавата, допълни той.

Министър-председателят посочи, че в последните дни за ПВУ се говори предимно като приход и разход. За служебното правителство ПВУ представлява 12 законопроекта, които очакват вниманието и одобрението на 49-ото НС, уточни той.

Връщането в бюджета на 100% от печалбите на държавните предприятия изглежда примамливо, но крие сериозни рискове. Отговорното управление на държавата изисква обмислени, а не лесни решения, каза още Донев.

БСП няма да подкрепи бюджета на служебния кабинет

БСП няма да подкрепи бюджета на служебния кабинет

Според социалистите дефицитът в бюджета не е приемлив