И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Това заяви в словото си на Шипка служебният премиер Гълъб Донев. По думите му да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица, а родината има нужда от такива, които ще се отрекат и загърбят личните си интереси и стремежи в името на общонационална кауза - за свободна, независима и силна България, в която "да живеят и да избират децата ни"

"Именно това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка", добави министър-председателят.

Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България, каза още Гълъб Донев.

Малко преди това тържествено пред паметника на Незнайния войн в София бе издигнато националното знаме. Представителните гвардейски части бяха строени, като пред тях тържествено премина държавният глава Румен Радев. Сред гостите на церемонията бяха и вицепрезидентът Илиана Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебни министри, политици, дипломатическият корпус, ветерани.

Дъждът в столицата не изплаши и столичани, които дойдоха да видят издигането на националното знаме. Под звуците на химна бе издигнат тържествено трибагреника. С минута мълчание бяха почетени героите, отдали живота си за свободата на отечеството. След като бе положен венец пред паметника на Незнайния войн присъстващите се насладиха на марша на военните ни.

Кулминацията на тържествата е довечера в София, когато се очаква речта на държавния глава Румен Радев.

С чествания в цялата страна отбелязваме 145 години от Освобождението на България

С чествания в цялата страна отбелязваме 145 години от Освобождението на България

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя