С чествания в цялата страна днес отбелязваме 145-та годишнина от Освобождението на България.

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

В Сопот вчера започнаха тържествата. Началото бе поставено с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, посветена на Освобождението на Сопот в Западния парк на града. Оттам тръгна шествие, предвождано лично от кмета на община Сопот Деян Дойнов. Честването продължи на площад "Иван Вазов" с тържествена заря-проверка с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Честванията на националния ни празник 3 март и тази година налагат временна организация на движението през прохода Шипка. Влезе в сила забраната за транзитно преминаващи автомобили през прохода Шипка.

На 3 март от 06:00 часа до 12:30 часа движението ще е еднопосочно - от Габрово до връх Шипка и от Казанлък до връх Шипка. Ще се пропускат участници в тържествата и граждани, които искат да вземат участие в тях. След 12:30 часа движението ще бъде еднопосочно в обратната посока - от върха към градовете.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

За желаещите да наблюдават зарята на пл. "Народно събрание" достъп ще бъде осигуряван през три пукта за проверка - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител" в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и един пункт на бул. "Цар Освободител" (откъм хотел "Сенс").