Върнахме центъра на политическото управление, където му е мястото - в България. С тази заявка започна отчета си за втория служебен мандат, който получи премиерът Гълъб Донев.

Той констатира, че политическата арогантност е демоде и е безполезна и призова (нясно точно кого, тъй като липсваше обръщение към политиците, бел.ред): "Мислете за хората, не мачкайте и не пречупвайте хората."

Гълъб Донев аргументира и днешното открито заседание с принципа, че всяка изпълнителна власт, избрана или назначена, дължи отчет, отчетността е основен принцип на доброто управление и предполага това да се прави от всеки орган.

"За съжаление това се пренебрегва още от 90-те години и се прави само и единствено от това служебно правителство."

Гълъб Донев отчете изключително координирана и ефективна работа на правителството в полза на хората. Проведени избори спокойно и без напрежение, МВР се справи с явлението купуване на гласове.

Инфлацията паднала с темп от 4.7%, което пък бе отчетено в контекста на усилията на правителството. А пък прогнозата е инфлацията през този месец да падне под 10%.

В Енергетиката, Гълъб Донев отчете огромен успех с  най-голямата стратегическа инвестиция в енергетиката на Балканите - специализирана икономическа зона "Доброславци" с фокус върху най-бързо растящия сегмент в икономиката - аутомотив сегмента. Отчете и 15 пъти ръст на инвестициите

В пъти увеличение на разкриваемостта на престъпления от различни типове, както и се похвали с работата на Министерство на правосъдието.

В края на заседанието беше прието решение за одобряване на отчета за периода 03.02.23 - 05.06.23.