Две партии имат шансове за първото място на предстоящите избори, но непредвидимостта е основен фактор. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи.

Дни преди вота за "Има такъв народ" се очакват 21,3% от гласовете, докато за ГЕРБ-СДС - 20,3%.

От социологическата агенция обаче подчертават, че всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии и на този етап е практически невъзможно да се определи коя ще се окаже победител.

Проучването отчита, че при партията на Слави Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно.

БСП засега остават трети с 15,9%. "Демократична България" и ДПС са с близки резултати - съответно с 12,2% и 11,5%. "Галъп" посочва, че при ДПС трудности в отчитането е потенциалният вот от Турция, а ДБ укрепва в последните седмици.

Снимка 538194

Източник: Галъп интернешънъл

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

0,3% е разликата между първите две политически сили

За"Изправи се! Мутри, вън!" ще гласуват 6,1% от анкетираните. На границата за влизане в НС с 4% са Българските патриоти.

Проучването показва, че "Възраждане" има 3,1%, а "Българско лято" - 2,5%. Коалицията около Жан Виденов пък засега е с 1% заявена електорална подкрепа.

Декларативната активност е близо 50%. От "Галъп" обаче поясняват, че избирателните списъци не отразяват точно броя избиратели, трайно пребиваващи в страната.

Според агенцията могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон, близък до активността в изборите на 4 април. Прогнозите за активност обаче като цяло са изключително трудни.

Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат "Не подкрепям никого". Очаква се също заради машинния вот да бъдат минимизирани недействителните бюлетини.

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес измери "Сова Харис"

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес измери "Сова Харис"

7 партии се очаква да влязат в 46-ия парламент