Около 3 300 000 българи се очаква да гласуват на предстоящите избори. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 2-6 юли сред 1000 български граждани.

49,6% от анкетираните заявяват, че са напълно сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 23,5% са по-скоро сигурни, че ще гласуват. Колебаещите се са 11,5%, а решилите да не отидат до урните са 15,4%.

От "Сова Харис" напомнят, че предишният вот се е провел в пик на епидемията от коронавирус и това е предопределило значителна част от най-възрастните избиратели да се въздържат от участие в изборния процес. Тези опасения обаче сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.

Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността, поясняват от агенцията.

Според тях обаче индикациите, че възрастните избиратели и функционално неграмотните групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване ще доведе до отлив на гласоподаватели.

Относно очакваните резултати за отделните патии и коалиции от агенцията поясняват, че при по-висока активност се очаква да се повиши подкрепата за партиите на протеста, а при по-ниска активност ще бъдат облагодетелствани системните партии.

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

0,3% е разликата между първите две политически сили

Проучването показва, че при избори днес 22,6% от запитаните биха подкрепили ГЕРБ. На второ място се нарежда ИТН с 22,1%, а на трето - БСП с 16%. Очакваната подкрепа за ДПС е от 10,9% от гласоподавателите, а "Демократична България" получава 10,6% от гласовете. 4-процентната бариера за влизане в НС прескачат също "Изправи се!Мутри вън!" с 5,3%, както и "Българските патриоти" с 4,5%.

Данните показват, че трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание. Отчита се известен спад на резултатите за бившите управляващи и повишение на подкрепата за "Има такъв народ". Според "Сова Харис" въпросът за победителя на изборите е открит, тъй като разликата е в границите на стохастичната грешка.

Проучването показва, че следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

Три партии в битка за първото място и 7-партиен парламент очаква "Медиана"

Три партии в битка за първото място и 7-партиен парламент очаква "Медиана"

Най-силно мотивирани били симпатизантите на ГЕРБ

Общественото мнение обаче е силно разделено по въпроса дали парламентарните избори ще излъчат стабилно управление. 1/3 от гласоподавателите са оптимисти, но почти толкова са и скептиците, както и тези, които не могат да преценят. Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери, посочват от агенцията.

Въпреки че ГЕРБ-СДС продължават да удържат образа си на силната формация, се регистрира процес на постепенна ерозия в отношението към ГЕРБ заради действията на служебното правителство.

Одобрението на дейността на служебния кабинет е два пъти по-голямо от неодобрението. Засега обаче избирателите не правят пряка връзка между правителството в момента и евентуалния бъдещ кабинет.

45,8% от активно гласуващите смятат, че служебният кабинет и изборната администрация ще успеят да осигурят провеждането на честни и демократични избори. 21,3% обаче изпитват опасения по въпроса.