Доминира желанието за политическа промяна - ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ. Това показва последното проучване на агенция "Медиана", проведено сред 920 пълнолетни българи между 26 юни и 2 юли.

Данните сочат, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При избори днес подкрепа за партията заявяват 22,5% от заявилите, че ще гласуват.

За сметка на това мнозина от симпатизантите на останалите партии признават, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват. На други пък им е безразлично кой ще управлява, стига това да не е ГЕРБ.

От "Медиана" очертават следната картина - силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение според агенцията изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.

Под 1% преднина за ГЕРБ пред ИТН при избори днес, измери "Маркет линкс"

Под 1% преднина за ГЕРБ пред ИТН при избори днес, измери "Маркет линкс"

58% от българите смятат да гласуват

Проучването показва, че към момента ГЕРБ (22,5%), "Има такъв народ" (21,7%) и БСП (20,6%) са с почти изравнени позиции и битката за първото място ще е не между две, а между три партии.

"Демократична България" и ДПС пък се съревновават за четвъртото място, съответно с подкрепа от 10% и 11,1%.

Според "Медиана" следващия парламент ще има седем партии, като засега "Изправи се! Мутри вън!" (5,1%) и Българските патриоти (4,8%) са над 4 %-ната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на "Възраждане" (2,2%), които биха могли да поднесат изненада.

1,5% преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

1,5% преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

"Тренд" очаква 6+1 формации в следващото Народно събрание

Данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляваща коалиция, около която и да е от трите водещи политически формации - независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от "неприемливите" "партии на статуквото" или нови избори, посочват от "Медиана"

Според тях изборната активност ще бъде близка или дори по-ниска от тази на предходните избори - около 3,1 - 3,3 млн. избиратели.