Почти изравнена подкрепа за първите две политически сили. Това показват данните от последното проучване на "Маркет линкс", проведено сред 1075 пълнолетни българи между 18 и 25 юни, съобщава bTV.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а "Има такъв народ" - 18,8%.

Според социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа.

По негови думи през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария "Има такъв народ" да бъде първа политическа сила.

Живков отбеляза, че през последния месец се отчита известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС. Това според него поставя границата под въпрос.

Над 50% от българите одобряват служебния кабинет и кадровите промени

Над 50% от българите одобряват служебния кабинет и кадровите промени

ИТН е с 2,5 пункта зад ГЕРБ, но мобилизацията на електората й отслабва

Според проучването третото и четвъртото място са съответно за БСП и "Демократична България" - 16,9% и 12,5%, а петото е за ДПС с 9,5%. На шесто място се нарежда "Изправи се! Мутри вън!" с 5,4% подкрепа.

"При "Демократична България" има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място", обясни социологът.

Данните на "Маркет линкс" сочат, че патриотичните партии не успяват да минат 4-процентната бариера. Живков обаче уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Въпреки че изборите се провеждат през лятото, се отчита доста висока декларирана готовност за гласуване - 58% са отговорили, че ще упражнят правото си на глас на предстоящия вот. Според социолога тя ще е около тази на изборите през април.

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

57,9% от българите са твърдо решени да гласуват през юли

Живков заяви, че относно избирателната активност е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване.

От изследването става ясно и че общественото доверие в служебното правителство е високо и към момента българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална - съответно 42% и 43%.

От "Маркет линкс" са проучили и нагласите относно санкциите "Магнитски" и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят.