22,8% от решилите да гласуват българи биха подкрепили ГЕРБ, ако изборите бяха днес. Това показва последното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

Тепърва предстои да се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС.

20,1% пък биха дали гласа си за "Има такъв народ". Подкрепата за БСП се равнява на 16,1%, тази за "Демократична България" - на 11,6%, а за ДПС - на 11,2%.

След тях се нареждат "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,6%, ВМРО - 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, "Възраждане" - с 2,6%, и "Воля" - 1,4%.

Снимка 531408

Източник: Галъп интернешънъл

2,7% от сънародниците ни пък са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа - сред тях с отличими стойности са "Атака", НФСБ, "Републиканци за България", АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и други.

От "Галъп" посочват, че преговарящите формации, като ВМРО, "Воля", НФСБ, "Атака" имат възможност за сумарен резултат от близо 5%.

Проучването сочи, че 57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% пък казват, че вероятно ще гласуват, а 8,3% - че вероятно няма да упражнят правото си на глас. 13,7% са категорични, че няма да гласуват.

От социологическата агенция подчертават, че ситуацията остава непредвидим и на този етап не е коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации.