Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли. Новината съобщи президентът Румен Радев, след като връчи и получи обратно мандата за съставяне на правителство от третата политическа сила в 45-то Народно събрание - БСП. Социалистите бяха водени от лидера на партията Корнелия Нинова.

Държавният глава Румен Радев заяви, че в тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Ако след тези избори стигнем до същата патова ситуацията и не може да се състави кабинет, България може да изпадне в политическа и конституционна криза, предупреди Радев.

Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

Видеонаблюдението е необходимо там, където се брои хартия

Президентската администрация работи интензивно, тя подготвя правила и всички необходими документи. На 7 май от 09.00 ч. президентът ще изслуша кандидатите за ЦИК и очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще бъде разпуснато Народното събрание с указ и ще бъде назначено служебно правителство. В тази ситуацията се очертава предсрочните парламентарни избори да бъдат на 11 юли.

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Целта на ГЕРБ е да ограничава щетите

Той призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на дневния ред на България - възстановяване на демократичните институции, върховенство на закона, борбата с пандемията, с фалитите и с бедността.

Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява своята отговорна конституционна роля да бъде гарант на стабилността в демократичните процеси, увери Радев. "Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори", настоя Радев, като допълни, че новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание.

Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат независими от своите политически пристрастия, които да бъдат обединени около една важна цел - провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена, според Румен Радев. Той анонсира, че има намерение да покани авторитетни експерти от левицата, част от които са изпълнили успешно мисията си в предишното служебно правителство.

Припомняме, че само след няколко часа ще се състоят и консултациите при държавния глава с парламентарно представените политически партии за съставяне на нова ЦИК.

Скоростно президентът прави консултации за нова ЦИК

Скоростно президентът прави консултации за нова ЦИК

След измененията в Изборния кодекс

До този момент са ясни три от предложенията за ЦИК, в която ГЕРБ-СДС ще има четирима представители, по трима от "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. От ДБ обявиха двете си номинации - социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.4%