БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея, ДПС не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея? "Да, България" не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея. Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е отредил българския народ при честни избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Няма да има и следващо правителство независимо от резултата, защото партиите се държат безотговорно, изтъкна Борисов. След няколко месеца кой ще ни събере и ще ни оправи, като имаме разединител, а не обединител на нацията, запита той явно по адрес на президента Румен Радев.

Премиерът в оставка е категоричен, че останалите партии избягали от отговорност и сега със следващите предсрочни избори ще "харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения".

В началото на брифинга премиерът честити Възкресение Христово на всички българи. Той отчете и изминалите парламентарни избори, като посочи, че над 100 млн. са вложените пари за избори. Демокрацията е скъпо начинание, а още повече, че ги проведохме в пандемия и под острия поглед на наблюдатели на всички организации. Всички казали, че изборите били честни и добре проведени, отчете Борисов. Преди изборите политическите партии имали своите програми, тактика на действие - това е нормално за демокрацията, но понеже демокрацията е скъпо нещо, но след това политическите партии били длъжни да направят необходимото, за да има стабилно управление, изтъкна Борисов. В Белгия например по 1-2 години правели правителство и нямало "такава глупост" като в България със служебното правителство.

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Крещящо било мълчанието на президента относно шпионските скандали с Русия

Борисов благодари на българите, че отново поставили ГЕРБ за първа политическа сила. По време на изборите ГЕРБ били малцинство, по думите на Борисов, като допълни, че останалите партии се възползвали да имат членове на ЦИК. Сега, понеже ВМРО изпаднали, побързали да закрият възможността да закрият ЦИК. Премиерът се отнася с уважение към всяка една партия, но не може "госпожа Нинова да иска да закрива по-бързо парламента".

Повече от месец мина, бе господа, имахте време да си направите правителство...

Следващото правителство трябва да има пълен мандат, настоя Борисов и допълни, че и тука другите партии "хвърлили прах в очите на хората" - че било възможно да има пълен мандат.

На Разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, разкритикува приемането на промените в Изборния кодекс Бойко Борисов. Той е възмутен, че с приемането и обнародването на закона са накарани хората (работниците в печатницата на ДВ, бел.ред.) да работят на Разпети петък.

Случващото се в НС - пълзящ държавен преврат?

Случващото се в НС - пълзящ държавен преврат?

Атаката срещу Борисов преминала в атака към държавата, убеден Георги Близнашки

Според него целта е била една единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент и тук е големият парадокс. По думите му ЦИК се назначава от Радев, само че парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направили методология. Къде му е методологията на парламента и как ще назначи председател и заместник-председател, недоумява Борисов.

Според него има погазване на всички принципи, в които от 20 члена на ЦИК, ГЕРБ имали 7. Всички останали били на другите партии. Вече ще имаме състезание, в което един отбор ще има и съдиите.

Какво значи "по възможност" да се състои видеонаблюдение, запита Борисов. Какво значи 100% машинно гласуване, кога ще направят обществената поръчка и кога ще купят машините, възмути се Борисов.

Некомпетентност и злоба ни вкарват в политическа криза, притеснен Борисов

Некомпетентност и злоба ни вкарват в политическа криза, притеснен Борисов

За шепа парички Юда предаде Господа, а тези предадоха мечтите и очакванията на много хора

Борисов очаква хората да видят истината с очите си. Няколко пъти той повтори, че разчита на мъдростта на българския народ.

"Как ще разнесат машините от Америка, Австралия с Азия. С тирове ли ще бъде, с платноходки, със самолети, с лодки, с какво? Как ще наблюдават кой чука на тези машини или и там сме си създали организация за фалшифициране, запита министър-председателят. "Не въздъхвайте госпожо, защото и аз въздъхнах няколко пъти вече", обърна се Борисов към журналист в залата и допълни, че и месеци наред щяло да продължи служебното правителство каквато била целта.

Борисов атакува "Има такъв народ" и за отказа им от мажоритарен вот.

Борисов не оспорва титли по шах, но Слави бил политически страхливец

Борисов не оспорва титли по шах, но Слави бил политически страхливец

Държава не се управлява с генерално пълномощно

Борисов настоя за стабилна държава. Той е против протестите, които пречат, но подкрепя протести, които са оздравителни. Борисов посочи, че когато са протестирали неговите прозорци, винаги е приемал протестиращите.

Борисов очаква "зверска лъжа на предсрочните избори". Той заяви, че е свикнал на негов гръб да си правят политиката и това не го притеснявало. Борисов пожела на всички свои опонентите да управляват три мандата и да носят отговорност.

Според него българският народ имал страшен инстинкт и видял, че ГЕРБ се поправят, когато били надменни, и затова им дали втори шанс. "Дори Тодор Живков не е имал и президент, и премиер, и ЦИК, а Румен Радев е точно такъв в момента", изтъкна Борисов. Според него, нищо добро не може да се очаква от НС, след като в него се върнали лица като Дончева, Капон, Манолова и Бабикян. Напълно нормално било да се върне и Боби Михайлов начело на БФС. "Нали и за това няма да ми търсите отговорност", запита Борисов. След няколко седмици кортежите на мутрите ще спрат на "Червило", а Борисов призова журналистите да ги снимат.

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

Десислава Атанасова посочи трите лъжи на Слави Трифонов

Продължавате умишлено да ни държите (на власт, като управляващи, бел.ред.) като сме с гласувана оставка. Какво ви пречеше да направите правителство с втория мандат, да свърши работата и пак предсрочни избори. Само че те не искат да носят отговорност, да влязат в предизборна кампания, но след 2 месеца лъжите пак ще им лъснат, категоричен бе Борисов.

Третите ги знаем, че няма да се изкажат, но четвъртите и петите също ги няма, отсече Борисов.

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова изрази притеснението си, че Народното събрание започнало да приема законите бързо, без оценка на въздействие и без достатъчно обсъждане, като даде пример с Изборния кодекс и Наказателния кодекс. Тя запита каква ще бъде констатацията за приетия нов Изборен кодекс в доклада за върховенството на закона на ЕК. Борисов й отговори, че за това не трябва да мисли, защото тук отговорен ще бъде Румен Радев, а инструментът - депутатът Трифонов.

ГЕРБ ще обвини Трифонов и Радев в задкулисие и диктатура, ако касират следващите избори

ГЕРБ ще обвини Трифонов и Радев в задкулисие и диктатура, ако касират следващите избори

Борисов: Нашият приятел депутатът Трифонов може би не разбра какво му направих ... гласувайте с 200 за тях и се смейте с глас

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова "новите варвари" погазили не само Конституцията, но се държали като господари и на времето - превъртели го с гласуването на промените в Изборния кодекс. "Никога не се е случвало за една нощ да се приема Изборен кодекс и да бъде обнародван с по-ранна дата. Най-вероятно и времето е овладявал, щом може да си го позволява, заяде се Борисов с президента във връзка с подписването и обнародването на закона на Разпети петък и 1 май.

Според Атанасова новите партии надминали правителството и мнозинството на Орешарски. Тя очаква още по-скандални промени в 23.59 или след 00:00 ч. Всяко нещо направено на Разпети петък има кой да го съди. Няма да внасяме Избирателния кодекс в Конституционния съд, оставете българите да видят какво са направили, разпореди Борисов. Минути по-късно обаче той се отрече от разпореждането си с думите "добре де, внесето го", а Десислава Атанасова кимаше одобрително на репликата.

Колко души гласуваха с машинно гласуване и сега наказваме народа. Сега и Христо Иванов ще гласува с машина - "ще - не ще", заяви Борисов. Припомняме, на последните избори съпредседателят на ДБ гласува с хартиена бюлетина.

Те само смях предизвикват, толкова ги е страх, толкова са безпардонни, уплашени и в хаоса не знаят какво да правят, отсече Борисов. "Онзи ден ме заядоха, че няма актуализация на бюджета. Кандидатът за президент Радев и БСП да си направят кабинет и да управляват. "Оставете Борисов и депутат не съм", посочи премиерът в оставка и попита дали Слави Трифонов е започнал вече да ходи на работа.

Изказване направи и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, като думата му беше дадена от Борисов с обръщението "Томи". "Да управляваш не е да смениш фейсбук с парламентарната трибуна. В момента всички се състезават кой да бъде най-голям критик, а есенцията е да се вземе решение от хората в полза на хората".

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Правят от парламента Народен съд

На вицепремиера Томислав Дончев две неща му направили впечатление - силните метафори, които се изговарят, че партиите на промяната спечелили изборите, но не му е ясно защо не пускат управляващите в оставка да си ходят "Аз не играя футбол, но това ми прилича на два отбора да излязат на терена и да преначертаят наказателното поле", отсече Дончев за краткия живот на 45-тия парламент, който се очаква да бъде разпуснат след като и БСП обявиха намерението си да върнат мандата.

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Българските граждани дали много сложна задача на политиците