Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ. За това предупреди депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг пред журналисти в Народното събрание.

Той обясни, че днес в правната комисия ГЕРБ-СДС не гласуват поради факта, че новото мнозинство приема форсмажор революционни текстове в ИК. Хората са си наумили някакви неща, искат да ги направят без оглед последствията, сигурността на изборите и на това дали е технически възможно или невъзможно, посочи Чолаков.

Това, което се разиграва в момента, е някакъв юридически фарс. Не е възможно в закона да се записват неща, които не могат да бъдат изпълнени, не е възможно да бъдат записвани по желание и не е възможно ние да записваме хрумванията си, които, освен че не могат да бъда реализирани, залагат големи мини под целия избирателен процес, категоричен бе Чолаков.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври

Той е силно разочарован от председателя на парламента Ива Митева. "Всички заклинания и клетви за нов морал в законодателството, за това, че няма да се приемат закони за една нощ, се оказаха абсолютно кухи фрази. Този закон ще бъде приет за една нощ, но кого обслужва, ще разберем по-нататък, но че ще създаде много сериозни затруднения на следващата администрация - за това също нямаме никакво съмнение", изтъкна Чолаков.

Намаляват състава на ЦИК

Намаляват състава на ЦИК

Членовете вече ще са 15 и ще се назначават с указ на президента

По думите му вече нищо няма значение, освен желанието на определена група хора, които искат да наложат своята представа и визия за силова модернизация на България. Чолаков подозира, че може да има манипулация на следващите избори, но не може да посочи какви ще бъдат те.

"Съжалявам, искрено съжалявам, че участвам в този юридически цирк и не очаквах това нещо, че ще се случи, но това е положението. Изборите, които минаха, бяха честни и това беше потвърдено от абсолютно всички. Не разбирам какво налагаше това форсмажорно приемане на настоящите изменения в Изборния кодекс, но предполагам, че след 2 месеца ще разберем каква е била целта на вносителите", каза още Радомир Чолаков.

ИТН настоя за пълен одит на избирателните списъци

ИТН настоя за пълен одит на избирателните списъци

Ако не можем сами, да помолим партньорска държава