Депутатите от 45-ото Народно събрание решиха президентът Румен Радев след публични консултации с указ да назначава Централната избирателна комисия (ЦИК). Процедурата предвижда членовете на ЦИК да се назначават от президента по предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Приетите изменения минаха на второ четене на Изборния кодекс.

Падна ограничението за избирателните секции извън страната

Падна ограничението за избирателните секции извън страната

Решението беше прието със 117 гласа "за", ГЕРБ и БСП се въздържаха

Даниел Митов запита защо се дават в ръцете на президента правомощията и така ли се осигурява прозрачност и независимост. Как така му давате възможност да определя членовете и на ЦИК и убедени ли сте, че ще бъде безпристрастен и независим в ролята си, запита Митов.

В последните години се убедихме, че президентът не подхожда с отговорност, когато се назначават посланици. Ние не бихме могли да вярваме, че едно такова правомощие ще бъде формирано на базата на международните принципи, които трябва да се стреми да прилага, изтъкна Митов.

Според него след това решение има опасност изборите да бъдат оспорвани и тяхната легитимност да не бъде призната.

Намаляват състава на ЦИК

Намаляват състава на ЦИК

Членовете вече ще са 15 и ще се назначават с указ на президента

Отговорът на БСП не закъсня. Не търсете всеки път нещо, за да атакувате президента Румен Радев, призова социалистът Крум Зарков. Това, което предлагат от ИТН, не дава кой знае какви правомощия на президента, посочи Зарков.

ЦИК не видяла конфликт на интереси по време на парламентарните избори, включи се Георги Свиленски, според когото имало конфликт на интереси, когато Борисов се качил на джипа, раздавал пари и агитирал за политическа партия.

Заместник-председателят на НС Цвета Караянчев заяви, че се търси единствено увеличаване правомощията на президента. Той може да си позволи да прави каквото си поиска с тази ЦИК, защото не подлежи на контрол, посочи тя, но запита и на какво основание ще бъдат подредени РИК.

Членовете на ЦИК не са избирани на тъмно, изтъкна Караянчева. Вие превръщате президента в областен управител, защото само при областния управител се правят консултации. Дайте на президента да си направи една партия, да си вземе властта и да си управлява.

Председателят на парламента Ива Митева обвини депутатите на ГЕРБ, че не четат текстовете на законодателните инициативи. Президентът и в момента назначава членовете на ЦИК, госпожо Караянчева, вземете и прочетете, посочи Митева.

ДПС ще подкрепи предложението ЦИК да бъде назначавана с указ на президента. Така, както е тръгнало, скоро време ЦИК ще има по-голям състав от Народното събрание, нека да преустановим този модел. Ние сме на мнение, че съотношението между членовете на ЦИК трябва да съответства на актуалната политическа обстановка, категоричен бе Хамид Хамид.

ЦИК е в незаконен състав и причината е в ръководството на предишното Народно събрание, посочи той. Госпожо Караянчева защо толкова яростно пазехте несъвместимия ви коалиционен партньор, запита Хамид Хамид.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че е наложително да се съкрати съставът на ЦИК, тъй като е раздут. За квотите вътре в самата от ЦИК от представители на европейския парламент, Йорданов отсече: "Кажете за Джамбазки, който шофира пиян".

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков запита кого се опитват да заблудят и излъжат. Вие давате повече правомощия на президента, на който аз лично нямам вяра. Как ще ми гарантирате, че следващите избори ще бъдат честни, запита Ненков. Който се е опитал да си нагласи ИК по неговите идеи, за да спечели дивиденти, винаги е сбъркал и това няма да остане незабелязано, предупреди той.

Тома Биков също се включи в спора. Очевидно е, че мнозинството ще вземе решение да разпусне ЦИК преди предсрочните парламентарни избори и 4-5 месеца преди президентските избори, посочи той. В изборната администрация се изисква опит, а не като в Уикипедия да се прочетат няколко изречения, отсече Биков. Вие поемате цялата отговорност, заедно с вашия президент за провеждането на изборите. Всеки скандал, нарушение и отклонение ще бъде ваша отговорност, предупреди той.

Искате да си нагласите изборните правила, но пак ще вие бием, каза още Биков