С 1.21 млн.лв. се увеличава план-сметката на разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г.

Това става с Постановление за изменение на Постановление № 41 на Министерския съвет от 4 февруари 2021 г., гласувано на днешното правителствено заседание.

Предвижда се със допълнителни средства по бюджета на Министерството на външните работи в размер на 1,21 млн. лв. да се обезпечи изборният процес на база образуваните 465 избирателни секции извън страната. Средствата ще са необходими и за мерките зад граница свързани с превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19, съгласно предписанията, изискванията и здравните протоколи на местните власти по места.

Необходимите допълнителни средства се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за произвеждането на избори през 2021 г. и за сметка намаление на средства одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Правителството отдели 65 млн. лева за изборите

Правителството отдели 65 млн. лева за изборите

Одобрените днес пари са с 1,2 милиона лева повече, както поискаха от ЦИК

Припомняме, че 2, 947 млн. лв. се предоставиха вече по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. за осигуряване на здравната превенция на изборите.

Само преди няколко дни шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов предупреди за хаос и много възможни грешки при преброяване и отчитане на гласовете, а в официално писмо до ЦИК предупредиха, че сроковете няма да са достатъчни, за да се обработят резултатите с грешките. Удължаването на сроковете също би струвало повече пари на бюджета.

Заради невъзможността на ИО да обработи данните се обмисля вариант за засилване на капацитета на РИК с технически персонал, който да помага за обработването на протоколите още на ниво секции - преди да стигнат до районните комисии. Но и за това обаче би бил нужен нов, отделен бюджет.

По 120 лева за членовете на ЦИК на изборите

По 120 лева за членовете на ЦИК на изборите

50 на сто от заплатата е обвързана с COVID-19

Освен това няма все още яснота за броя на мобилните секции, които ще трябва да бъдат открити, за да гласуват поставените под карантина граждани. Тази сутрин говорителят на ЦИК Димитров призна, че желаещи да се ангажират с тази част на изборния процес няма.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%

До момента според правителствените решения - без отпуснатите днес средства - план-сметката за парламентарните избори възлиза на около 110 млн. лв. - заедно с парите за закупуване на машините за гласуване. През февруари бяха отпуснати по искане на ЦИК и 1,2 млн. лв. допълнително за увеличените възнаграждения на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.