Председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева ще е предложението на "Изправи се! Мутри вън!" за член и зам.-председател на новата Централна избирателна комисия, която президентът Румен Радев трябва да назначи до другата седмица. Новината беше съобщена от председателя на парламентарната група Мая Манолова, съобщи Би Ти Ви.

Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, РИК, на ЦИК през периода 2014- 2016 г. Сега е председател на Обществения съвет. Наистина човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30 годишна практика, добави Манолова. Тя обясни, че според Изборния кодекс като най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън" не могат да предлагат председател на ЦИК, затова ще предложат Матева за член и зам.-председател.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се приеха миналата седмица и сериозните реформи в тях особено за българите в чужбина, Манолова отговори, че тази реформа е сериозна най-вече по отношение на вота на нашите сънародници зад граница. Изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот, подчерта Манолова.

Скоростно президентът прави консултации за нова ЦИК

Скоростно президентът прави консултации за нова ЦИК

След измененията в Изборния кодекс

Припомняме, след промените в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото народно събрание Държавният глава Румен Радев обяви, че на 5 май ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Назначаване на нова Централната избирателна комисия трябва да се проведе в спешен порядък, тъй като в същия ден - 5 май, БСП ще получи, но и веднага ще върне мандата за съставяне на правителство, което означава, че процедурата в рамките на 45-то Народно събрание ще бъде изчерпана. Преди това мандата върнаха от ГЕРБ и от "Има такъв народ".

ОССЕ упрекна управляващите в използване на държавни ресурси за кампанията си. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов над 100 млн. са вложените пари за избори.