Държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Насрочването на консултация идва след обнародваните вече и приети в последния работен ден преди празниците изменения в Изборния кодекс, които предвиждат ЦИК да се назначава с указ на президента. На практика измененията връщат стария режим на назначаване на Централна избирателна комисия от преди 2014 г.

Президентът назначава с указ ЦИК

Президентът назначава с указ ЦИК

Скоро време ЦИК ще има по-голям състав от парламента, шегуват се от ДПС

Покани за участие в консултациите са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Назначаване на нова Централната избирателна комисия трябва да се проведе в спешен порядък, тъй като в същия ден - 5 май, БСП ще получи, но и веднага ще върне мандата за съставяне на правителство, което означава, че процедурата в рамките на 45-то Народно събрание ще бъде изчерпана. Преди това мандата върнаха от ГЕРБ и от "Има такъв народ".

От тук насетне следва разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и определяне на дата за следващите избори не по-късно от два месеца.

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Целта на ГЕРБ е да ограничава щетите