Предсрочните избори няма да доведат до конституционна криза, а кризата в момента е по-скоро политическа поради невъзможността за съставяне на правителство от 45-то Народно събрание. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в сутрешния блок на БиТиВи.

Според нея конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират.

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Борисов за предсрочните избори: Безотговорни партии харчат пари на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Целта на ГЕРБ е да ограничава щетите

След промените в Избирателния кодекс не се обърнало внимание за разширяване на възможностите на избирателните права на хората в чужбина. След изборите този въпрос отново ще се отвори, според Киселова. По думите й промените са така направени, че ако машината не сработи, хората да имат възможност да гласуват с хартия. За страната машини ще има, но по отношение на чужбина няма да успеят и отново ще се гласува на хартия.

ЦИК не може да функционира по този начин през политическите партии, посочи доц. Киселова. Според нея проблемът е какви хора ще се предложат за новия състав на Комисията.

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Няма да има избирателен район "Чужбина"...

ЦИК е функцията от парламентарно представените партии и коалиции, обясни тя и определи като некоректни твърденията на премиера в оставка Бойко Борисов за ЦИК.

Видеонаблюдението е една от заявките на част от партиите още в предизборната кампания. Видеонаблюдението е необходимо там, където се брои хартия, уточни доц. Киселова.

Борисов вижда сговор за ЦИК - за председател ще джуркаме топчета

Борисов вижда сговор за ЦИК - за председател ще джуркаме топчета

"Нас не ни интересува пандемията, бе. Какви усилия бяха, за да се стигне да дойде тук"

Политологът Георги Харизанов, който също присъства в студиото на БиТиВи изрази съмнения, че предсрочните избори ще могат да бъдат проведени по приетите правила. Според него никога не са правени такива мащабни, но на парче промени в изборните правила. "Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите", категоричен бе Харизанов.

По думите му досега не са правени толкова недомислени промени в изборните правила.

Припомняме, след промените в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото народно събрание Държавният глава Румен Радев обяви, че на 5 май ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Назначаване на нова Централната избирателна комисия трябва да се проведе в спешен порядък, тъй като в същия ден - 5 май, БСП ще получи, но и веднага ще върне мандата за съставяне на правителство, което означава, че процедурата в рамките на 45-то Народно събрание ще бъде изчерпана. Преди това мандата върнаха от ГЕРБ и от "Има такъв народ".

ОССЕ упрекна управляващите в използване на държавни ресурси за кампанията си. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов над 100 млн. са вложените пари за избори.